divendres, 15 de juliol del 2016

Camí ramader

El passat dimarts 21 de juny vàrem gravar el darrer programa d'aquesta temporada, fent un nou tram de camí ramader, en aquest cas l'enllaç del camí oriental del Lluçanès amb la plana de Vic i el Collsacabra. Una ruta plena d'al·licients i atractius. Aquest ramal connecta el collet de Sant Agustí amb Santa Cecília de Voltregà que en línia recta son uns 12 kilòmetres, però seguint el seu traçat n'han sortit uns 25, seguint gairebé tota la estona el GR3.

El punt de sortida el teniem doncs al collet de Sant Agustí, que s'hi accedeix per carretera des de Sant Quirze de Besora. En aquest punt hi ha un hostal i just al costat de la carretera hi trobem una pleta on reposava el ramat. Aquest era l'antic Hostal del Vilar que donava servei al camí ramader.
El següent punt de pas el trobem a tocar del Santuari de la Mare de Déu dels Munts que també pertany al municipi de Sant Agustí de Lluçanès. Ens trobem a 1.058 metres i les vistes son espectaculars i de fet, ens acompanyaran en molts punts de la sortida. Els Munts ja és esmentat l'any 1170. L'església ha sofert moltes reformes i ampliacions. L'actual fou iniciada al segle XVII. També hi trobem un hostal just al costat del Santuari.
Tot seguit hem reculat una mica de camí a l'ançada de Sant Boi de Lluçanès per acostar-nos a la masia del Vilar, una de les masies més importats de la contrada i del país. I hem esmorzat a l'ombra del roure monumental de la Senyora, amb un tronc de més de quatre metres de perímetre i una alçada de 17 metres. Durant el recorregut hem anat trobant diversos elements típics d'aquests camins com els pedrons o capelletes o basses i fonts.
Un altre dels indrets interessants el trobem a Santa Llúcia de Sobremunt on també hi ha un santuari amb una capella romànica que encara conserva la nau i l'absis del segle XII. 











I més enllà arribem a l'ermita de Sant Martí Xic, de reduïdes dimensions. És de planta rectangular d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular. És coberta amb una volta de canó reforçada per un únic arc toral. També és anomenada Sant Martí del castell ja que just al costat i a sobre un turonet hi ha les restes de l'antic castell termenat de Voltregà, dins el municipi de les Masies de Voltregà. Aquest existsia ja el 902 i tingué història activa fins a les guerres remences l'any 1465.


En aquest punt deixem el GR3 i hem agafat un PR passant per el pla de la cinglera i el collet de Sant Martí, fins arribar al final de la excursió, a Sant Hipòlit de Voltregà. Des de la creu del Morral tenim una magnífica vista de la població.

I amb aquesta sortida hem acabat els programes d'aquesta temporada del Caminant per Catalunya. Nosaltres però seguim gravant nous capítols que es podràn veure a partir del setembre amb forçes novetats. En la excursió d'avui, per exemple, hem provat de gravar alguns planols aeris amb l'ajuda d'un dron, i el resultat ha set espectacular.