dimecres, 27 de novembre del 2013

Sant Salvador de Margalef

Sortida interessant la que hem fet aquest passat dissabte 23 de novembre. Si més no hem canviat de paisatge, trepitjant una comarca nova, el Priorat, i en un dels espais més singulars de Catalunya, la Serra del Montsant.
Aquest espai és declarat com a Parc Natural i ofereix una infinitat de excursions. Nosaltres hem sortit de la petita població de Margalef, situada a l'extrem nord de la comarca i que te poc més d'un centenar d'habitants i a 378 metres d'altitud. Cal destacar l'església de Sant Miquel, neoclàssica del segle XVIII i alguna casa modernista.












Sortint d'aquest poble hem agafat un sender que porta cap a Sant Salvador de Margalef, una ermita construïda al segle XVI dins una enorme espluga, però refeta després de l'incendi de 1936. És un espai molt ben condicionat i s'hi pot accedir amb cotxe. També hi ha una font i una zona de barbacoes i  taules. Un indret molt visitat per escaladors, ja que les formacions rocoses que hi ha, son ideals per practicar-ne.













Les parets rocoses formades per conglomerats calcaris creen espais molt atractius. Cingleres, balmes, avencs, tormos i coves.
Precisament el camí de tornada l'hem fet per una altra vessant, on hem gaudit de tots aquests elements.
Abans d'arribar a Sant Salvador, ens hem enfilat muntanya amunt on hi ha tres cims destacats, la Cogulla de 1.063 metres, el Piló dels Senyalets de 1.109 m, i la Roca Corbatera, de 1.163 metres, que és la màxima altitud del Parc.



Una sortida molt interessant, on segurament, algun dia tornarem.
El problema és que queda una mica lluny, gairebé 3 hores amb cotxe i sumant que nosaltres ja anem força lents (ens encantem força) per la gravació del programa, doncs hi hem dedicat tot el dia.
En total hem fet 13 km i uns 700 metres de desnivell.
En el petit poble de Margalef, hem fet un dinar o berear, per la hora que era, magnífic. Un arrós caldós a Ca Calbet, una residència - casa de pagés situada al bell mig del poble, en una de les cases més antigues.
No hi ha faltat un bon vi del Priorat D.O. Montsant i es que aquesta és una terra de vins i olis.