dijous, 3 de març del 2022

Solsona i el seu entorn

Dissabte, 29 gener 2022 - Mª Clara Martínez
Plàcida i vistosa caminada per l’entorn de la ciutat de Solsona.


Aquest important nucli comercial gaudeix d’un ric patrimoni arquitectònic i artístic, així com de la tranquil·litat i el ritme pausat d’una ciutat petita però dinàmica. Aparquem molt a prop del Portal del Castell, deixem la visita a la ciutat per la tornada, i ens encaminem al Parc de la Mare de la Font, a menys de 2 Km de la ciutat. A aquest parc s’hi arriba en cotxe, i aquí hi trobem tota mena de serveis: restaurant, WC, barbacoes, taules i bancs i una amplia zona d’esbarjo. Cal destacar el pont de pedra del segle XV que antigament formava part de la canalització que portava l’aigua fins a les fonts de Solsona. Aquest espai també ofereix un itinerari botànic, d’uns 600 m, que permet conèixer i observar diverses espècies de bosc de ribera autòctones. 











Creuem el parc i ens aturem uns moments a la capella de Sant Pere Màrtir, datada de 1686, d’estil neoclàssic rural. Creuem la carretera i per un sender arribem a la Font de la Mina, una bonica raconada amb un parell de taules. Pugem les escales que s’enfilen fins a trobar la pista que ens ha de portar fins a Castellvell per l’obaga. Fa de molt bon caminar i creuem una roureda impressionant. Poc abans d’arribar a un encreuament de pistes a tocar de la carretera, a la nostra esquerra ens queden uns rocams que formen balmes i passadissos que val la pena veure. Són les Roques Caigudes. Quan ja hem donat un parell de voltes pel lloc i passat i traspassat per les esquerdes i forats tornem al nostre camí i seguim fins l’encreuament de pistes, des d’on anirem fins a Castellvell i tornarem.


El Castellvell de Solsona, Castell de Castellvell o simplement el Castellvell, és un castell que es troba dalt d’un turó de 838 metres d'altitud. Edificació d'origen força antic (al segle XI ja se l'anomenava el vell), és una important fortificació i talaia al nord-oest de la ciutat de Solsona. 











Les vistes des d’aquest lloc són impressionants. D’allà mateix en surt un corriol que ens acaba d’enfilar al cim del turó, on hi ha les restes d’un poblat ibèric. Aquest hàbitat s’inicia durant la Primera Edat del Ferro i es perllonga en època medieval i moderna, amb diferents tipus d’ocupació i amb desocupacions entre períodes. Aquest és un lloc immillorable per fer una aturada per esmorzar i recuperar forces. Visitat a fons el lloc, desfem el camí fins l’encreuament de pistes, creuem la carretera, i seguim uns pista fins la Balma de la Font Salada. La Font Salada la trobem dins d'una balma impressionant que està a la part alta del barranc de Ribalta. Hem tastat l'aigua i, efectivament, és salada, sense arribar a la concentració de la font salada de la Ribera Salada. Es tracta d'una llarga balma de 30 metres de llargada al mig del torrent de Ribalta, per on salta l'aigua de la pluja i coincideix en la capçalera del mateix torrent. Avui tan sols en trobem un parell de basseroles. 










Seguim el corriol que en surt de l’extrem de la balma, seguint el Barranc de Ribalta, fins arribar de tornada a Solsona. Ara sí que dediquem una bona estona a visitar a fons aquesta fantàstica ciutat. En destaca la Catedral de Santa Maria, d'estil gòtic, construïda sobre un antic temple romànic, que guarda una famosa talla en pedra de la Mare de Déu del Claustre. Altres punts d’interès són el Palau Episcopal, la Plaça Major, la Plaça de Sant Joan, i diverses cases senyorials. Una caminada molt fàcil i amb molts punts d’interès, amb fantàstiques vistes i amb el premi afegit de la visita a l’ esplèndida ciutat de Solsona. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc