dilluns, 23 de febrer del 2015

Santa Eugènia - Puiglagulla

Nova sortida entre setmana, aquest passat 18 de febrer, per la comarca d'Osona amb en Toni Vilaró. En aquest cas vàrem sortir de Santa Eugènia de Berga, poble que es troba entre Vic i Taradell.
Abans de començar a caminar ja val la pena gaudir de l'església d'estil romànic bastida el segle XI i que dona nom al poble. Consta de planta de creu llatina amb una nau única coberta amb volta de canó, amb tres absis semicirculars i un campanar de torre de dos pisos amb finestres dobles al primer cos i triples al segon. També destaca la portalada d'accés amb arquivoltes ornamentades amb motius vegetals i dos parells de capitells també esculpits.











Un cop hem ben retratat aquest monument, hem començat a caminar deixant la població enrere, mica en mica entre camps i pastures i passant per algunes masies com el Reguer, can Torrents o la Teuleria de l'Aimerich. 
Entrant a la zona amb més vegetació, primer hem trobat la font del Paradís al bell mig del bosc de Sala-d'Heures. L'aigua porta molta calç com ho prova les formacions calcàries que hi ha als peus del punt per on emana.











I seguint endavant passem per un veritable Paradís, un sector amb molta humitat que forma una mena de microclima on predomina el boix, la molsa i les falgueres entre d'altres. Molt a prop i ha un pla amb un petit pantà amb la seva presa inclosa. I fins i tot un aqüeducte de nou arcades que servia per portar aigua a alguna masia de la zona. En Toni també ens ha explicat que antigament eren uns paratges molt utilitzats per anar-hi a passar el diumenge on fins i tot es podien banyar al pantà. Nosaltres hi hem esmorzat.
Seguint camí i desprès de passar per el Pujol, s'arriba a Vilalleons, un poblet actualment fusionat amb Sant Julià de Vilatorta. Destaca la seva església romànica d'una nau, coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals i capçada per un absis semiciscular. El temple original va ser ampliat amb un atri i es van obrir dues capelles laterals rectangulars i cobertes amb volta de nervi. Més tard es realitzà el sobrealçament de tota la nau i es construí un comunidor de planta rectangular que es troba sobre l'absis.










I per acabar la ruta ens hem acostat fins al Santuari de Puig-l'Agulla. Un centre de peregrinació i devoció mariana durant molts segles. Dins d'aquest edifici barroc neoclàssic de finals del segle XVIII s'hi troga la Verge de Vilalleons amb antics retaules de gran valor. Un indret on també hi ha un restaurant i magnífiques vistes sobre la plana de Vic. També hi passa el GR-II. I de tornada, per no refer tot el camí ens hem desviat per veure d'aprop el Casal de Sala d'Heures que sobresurt enmig de la vegetació. Aquest era un antic castell del qual en resta ben poca cosa ja que les restes que quedaren dempeus foren aterrades a la dècada dels anys trenta. Llavors es construí l'actual edifici d'estil neoromànic. Al costat hi ha una capella, la de Sant Joan, que si que és d'estil romànic.
I finalment hem tornat cap a la població de Santa Eugènia de Berga on hem acabat el recorregut, amb un dia explèndit.


Foto: Santuari Puiglagulla