divendres, 10 de novembre del 2023

Vall de Marata

En aquesta sortida el nostre company Josep Grau ens ha acompanyat a descobrir la Vall de Marata. (Dimecres 31 maig 2023).


Ens situem a la comarca del Vallès Oriental i el punt de sortida a les Franqueses del Vallès. Aquest municipi disposa de varis pobles i parròquies: Corró d'Avall, Bellavista, Llerona, Corró d'Amunt i Marata. Normalment ha estat un municipi de tradicio agrícola tot i que a nivell industrial també per proximitat a Granollers i Barcelona. Nosaltres ens endinsem en aquesta part més rural que fa d'aquest indret un lloc magnífic.
Només començar ens trobem amb la font de Can Poal a tocar de la riera de Carbonell, afluent del riu Congost. Hi trobem vegetació de ribera que li dóna un aspecte fresc i abundós al seu voltant. 











Un passeig envoltat de plataners ens acosta fins al mas Avel·lí, que té moltes històries i que coneixereu si mireu el vídeo del programa de TV Ripollès. I seguim a tocar del parc de Mil Pins, construït l'any 2006 per aprofitar l'espai natural per gaudir-ne, i ja s'ha convertit en un indret emblemàtic de la zona i se'l considera com a pulmó de les Franqueses. Envoltats de camps de conreu i natura, anem caminant fins a trobar el cementiri de Marata i tot seguit el poble. Moltes de les cases son disseminades i s'hi ha conservat l'activitat agrícola de tradició familiar. Presideix el petit poble l'església de Santa Coloma de Marata. 











És un edifici romànic d'una nau coberta amb volta de canó, capelles laterals i torre campanar de planta quadrada. D'origen del segle X ha patit diverses modificacions. La nau es va edificar sobre unes sitges de gra, que van ser descobertes l'any 1975 en refer el paviment i col·locar l'actual. Hem pogut entrar a dintre conèixer una mica més la història de la mà d'en Josep. Gràcies a una casa adossada a l'església es va evitar que fos cremada durant la Guerra Civil. Seguim caminant i gaudint de cada racó i de les vistes. Podem veure al fons els Cingles de Bertí, la Mola o Montserrat entre d'altres. Les Oliveres o alguns arbres fruiters com cirerers o pressegueres també conviuen amb els camps de conreu.











De tornada passem a tocar de la Torre de Seva. Es tracta d'una masia fortificada d'origen medieval. Construïda, suposadament, per Bertran de Seva al segle XIV, va ser reformada al segle XX. Hi ha diverses finestres gòtiques. La finestra principal, del 1561, és renaixentista. Al davant de la torre, hi ha una capella dedicada a Sant Abdó i Sant Senén. Tot el conjunt està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. I ara si, només ens cal fer el camí de tornada fent un tram de la riera de Carbonell. Una sortida fàcil, d'uns 10 kilòmetres amb poc desnivell, i que ens ha sorprès gratament.