dijous, 12 de desembre del 2024

All - Gréixer - Olopte

Recorregut interessant entre poblets de la comarca de la Cerdanya: All, Gréixer i Olopte. (10 maig 2024)
 
 
Ens situem al municipi d'Isòvol que també conté els pobles d'Isòvol, Olopte i All. En concret comencem amb aquest darrer, All. Ens fixem amb la seva església dedicada a Santa Maria. Es tracta d'un edifici construït al segle XII, d'una sola nau de tipus trapezoidal amb una torre campanar de dos cossos i capçada a llevant per un absis semicircular. La part més notable és la magnífica portalada formada per dues arquivoltes de secció rectangular i una intermèdia sobre columnes. Les recents intervencions arqueològiques han mostrat les estructures originàries de l'edifici, a més d'unes destacades pintures romàniques que es remunten al segle XIII.











Deixem el poble enrere seguint el camí de Gréixer, el nostre proper punt d'interès. El recorregut fa una mica de pujada però és fantàstic. Les vistes a la Cerdanya son magnífiques i amb una gran presència de la Serra del Cadí. Seguint per el camí vell de Gréixer travessem la carretera que ens portaria fins a Meranges. El soroll de l'aigua també ens acompanya degut a que tenim al costat la Séquia de Gréixer aprofitada per el reg. Després d'una bona pujada arribem a Gréixer, un poble que pertany al municipi de Ger situat a 1.345 metres. Hi destaca l'església romànica de Sant Climent. Es tracta d'una antiga parròquia documentada des del segle X. L'edifici que ens ha arribat és del segle XII, si bé amb molts afegits i modificacions posteriors. Com a All, també en destaca la portada que conserva un arc de mig punt esculpit amb caparrons, malgrat que ha perdut les arquivoltes, substituïdes per dovelles de pedra rogenca. Si ens fixem en els detalls esculpits hi podem veure caps barbuts i cares que criden l'atenció. La ferramenta de la porta encara es conserva de l'època romànica.











Una mica més amunt del mateix poble hi ha una font i un banc on hem decidit esmorzar-hi. Es tracta de la font de Dalt. L'aigua que raja està classificada com aigua molt tova, poc mineralitzada i amb poca quantitat de sòlids. I les vistes continuen espectaculars. Amb la panxa plena seguim envoltats de natura, ara sense pujada, seguint el recorregut horitzontalment i una mica de baixada. Ens sorprenen en uns camps, un grup de cavalls que pasturen i fan que la imatge sigui de postal. I ens anem acostant cap a Olopte, un altre dels pobles que visitem avui i de nou, entrant al nucli d'Isòvol. Ens passegem per els seus carrers que tenen un encant especial i al fons ja veiem una mica elevada, l'església de Sant Pere d'Olopte. Es calcula que l'església va ser construïda cap a finals del segle XII o inicis del XIII. l'absis està decorat amb un fris de dents de serra que es recolza en mènsules, algunes de les quals estan esculpides amb caps humans i d'animals. També està decorada la portalada que està protegida per un pòrtic. 











A diferència de la resta de portalades de la Cerdanya d'aquesta mateixa època, la que veiem aquí és diferent ja que és apuntada. Com veieu avui la sortida s'ha centrat en aquests tres elements patrimonials a banda del paisatge que envolta aquestes contrades. De tornada però cap a All, encara ens queda un punt interessant i curiós de visitar. Es tracta dels Esterregalls d'All, un conjunt rocós fortament erosionat per l'acció del vent i de l'aigua al llarg dels segles. Com a curiositat també son anomenats "bad lands" en anglès, el que es tradueix com a "males terres". Sigui com sigui es tracta d'un paisatge diferent i espectacular. 











Son formacions fetes per materials rocosos, poc cohesionats o de color daurat. Aquestes erosions es van formar fa 11 milions d'anys degut a un conjunt de sediments dipositats per un antecedent de l'actual riu Duran. Aquest riu erosionava i anava transportant materials des de la muntanya fins a la fossa de la Cerdanya, la qual amb el temps es va anar enfonsant donant pas a les formacions que podem veure avui en dia. El recorregut es pot fer per unes escales, ponts de fusta i miradors per gaudir i observar el fantàstic paisatge. En definitiva es tracta d'un paratge peculiar per la seva geologia, pel seu antic ús miner i pel seu atractiu estètic ben singular.


I ja només ens queda acabar d'arribar fins a All per completar la sortida d'uns 11 kilòmetres i 350 metres de desnivell. Fins a la propera.

Powered by Wikiloc