dimarts, 7 de gener del 2020

Rupit - Salt de Sallent

RUPIT – SALT DE SALLENT – SANT JOAN DE FÀBREGUES
Dissabte 7 desembre 2019 (Mª CLara Martínez)
Magnífica ruta en la que, aprofitant les pluges de la darrera setmana, hem anat a gaudir de la bellesa dels salts d’aigua de la riera de Rupit.
El primer que hem fet és portar un parell de cotxes a l’església de Sant Joan de Fàbregues, atès que avui acabarem allà la ruta. Comencem la caminada amb una visita ràpida al poble. És encisador. Quan arribem a Rupit, una de les coses que més ens crida l'atenció, a part de la bellesa de les seves construccions i el seu incomparable entorn, és una paret que sorgeix sobre una gran penya que domina el poble. Són les restes de l’antic castell. Sembla ser que la roca és l'origen del nom del poble, ja que en llatí «rupes» és roca i és on hi havia el castell. És al voltant del castell, que data del segle X, on es construeixen les primeres cases del poble i on neix el nucli medieval que amb el pas del temps va creixent i es va expandint.



 







Per darrera l’Ajuntament trobem un pal indicador amb l’inici del camí de la riera de Rupit i comencem a caminar. Un pas amb pedres ens ajuden a creuar un torrent i en pocs minuts arribem al primer salt: els Saltants del Rodor, que amb la gran quantitat d’aigua que baixa està magnífic. La resclosa d’un antic molí és la que forma aquest bonic salt.




 






Tornem al camí principal i pocs metres més avall trobem el Saltant de Sabaters, que igual que l’anterior es mostra esplèndid. Seguim la ruta, per sender molt ben fresat i de bon caminar, fins la part de dalt del Salt de Sallent. Cal anar amb
compte, baixa molta aigua i amb força. És molt perillós apropar-se massa al saltant. No massa lluny hi ha un mirador des del que podrem admirar el salt en tot el seu esplendor. Un cop vist el salt de Sallent des de dalt, seguim un sender que es separa de la pista principal a la recerca del nostre proper objectiu: veure el salt des de baix. El sender ens porta a baixar pel grau de la Donada, fent petites ziga-zagues amb fort pendent. Quan el pendent es suavitza, trobem un senderó a mà dreta que és el que ens porta fins la gorga i la part baixa de l’espectacular Salt de Sallent.



 









El salt de Sallent és el salt d'aigua amb major caiguda vertical de Catalunya, amb una caiguda lliure d'uns 115m, i formant una espectacular poua de considerable profunditat. Passem una bona estona en aquest lloc, escoltant el brogit de l’aigua en caure des de tanta alçada, i finalment tornem al camí principal. Ara anirem seguin l’antic camí de la Donada, fins a trobar de nou la riera de Rupit, amb la sorpresa de que baixa molta aigua i ens resulta força complicat creuar-la. No queda cap més remei que descalçar-nos i mullar-nos els
peus... Ja a l’altre costat de la riera, no deixarem de seguir la pista forestal que ens portarà fins a Sant Joan de Fàbregues. 

 









Passem per la base de l’Agullola de Rupit, i trobem miradors sobre les Guilleries i el pantà de Susqueda. I finalment arribem a Sant Joan de Fàbregues, on hi tenim els cotxes que hem deixat al matí i que ens estalvien un bon tram de camí per tornar al poble de Rupit. Esperem que us hagi agradat la ruta d’avui i fins la propera.