dimecres, 7 de novembre del 2018

Torreneules

Excursió a la Vall de Núria el passat dissabte 22 de setembre amb l'Antoni Llagostera aprofitant encara el bon temps per fer alta muntanya i de fet, així va ser, un dia fantàstic amb molt bones vistes. L'objectiu, fer una circular pujant als cims del Torreneules (2.713 m.) el cim de la Coma del Clot (2.739 m.) i el puig de Fontnegra (2.728 m.)
Després de pujar amb el cremallera fins a Vall de Núria hem pujat fins a l'Alberg Pic de l'Àliga i així poder començar la ruta. En el mateix refugi hi ha una cartell que indica el camí del coll i cim del Torreneules. El camí avança realtivament planer fins el torrent de Fontnegra. Un cop creuat el torrent trobarem la Fontnegra. Tot seguit el camí comença a pujar ja amb un desnivell bastant fort seguint les fites. Arribats al coll de Torreneules cal trencar a la dreta per fer els 150 metres que falten per arribar al cim. Les vistes es van obrint als cims del voltant i a la Vall de Ribes. 










Malgrat que no és el cim més alt de l’excursió d’avui, si que el Torreneules és el més espectacular i vistós, una autèntica punta de harmonioses formes, que ofereix amb una vista espectacular, uns panorames magnífics. Molt bona vista del sector d’Ulldeter (Bastiments, Gra de Fajol,…), de la Serra del Catllar (Borregues o pic de la Coma, Fontlletera,…) i Balandrau.
En el cim, una perxa metàl·lica en honor a Sant Eudald, amb unes característiques campanetes, molt cuidades. Una iniciativa del Club Excursionista Pirinenc de Ripoll col·locat el 26 de juliol de l'any 1964.
Un cop hem gaudit del paisatge i també d'un bon esmorzar, hem tornar de nou cap al coll de Torreneules. Un punt de pas important per anar a Núria des de Coma de Vaca i Tregurà, un dels grans camins de romiatge des de Camprodon i la Garrotxa per arribar al Santuari. 



Nosaltres però hem pujat a un parell de cims més i així complertar una ruta circular. El primer i el més alt de la sortida, el cim de la Coma del Clot (també conegut com a Torreneules gran) amb bonesvistes cap a Ull de Ter i Coma de Vaca. I tot seguit hem fet el Puig de Fontnegra que domina els cims de l'Olla de Núria i el sector d'Ulldeter.










I un cop fets els tres cims hem començat a baxar per la vessant oest del Fontnegra, seguin el serrat de la Coma del Clot. Anem trobant alguns petits cims i baixant tot fent llaçades podem passar per el Pic de l'Àliga que dóna nom al refugi alberg on acabem la sortida d'aquest Caminant per Catalunya.


Una sortida exigent amb poc més d'11 kilòmetres i un desnivell acumulat de 1.150 metres.