dimecres, 18 de gener del 2017

El Catllar

El passat dissabte 17 de desembre vàrem fer la darrera excursió de l'any 2016 a prop de casa. El Catllar de Ripoll de 1.112 metres és el cim més alt que envolta la vila. Una muntanya que ha format part indissoluble del paisatge local, de lloc d'esbarjo, de passeig, d'aventura infantil i juvenil ...
S'hi pot pujar per diferents itineraris, nosaltres hem escollit el que passa per la font d'en Jordana. Aquesta ja és de visita obligada per tot ripollès.
El camí surt del costat d'aquesta font per passar en primer lloc per la muntanya del Calvari on ja hi trobem elements molt interessants.
Primer veiem les restes de l'ermita del Calvari i tot seguit el fortí del pla de la Bandera. Aquest havia estat una torre defensiva que varen bastir els lliberals el 1838 per a fortificar la vila de Ripoll.










Seguim pujant cap al Salt dels Llops on durant la Guerra Civil espanyola hi havia instal·lada una sirena d'avís de bombardeig. I una mica més amunt trobem la Rosa dels Vents on tenim bones vistes de Ripoll i de les muntanyes de l'entorn que mica en mica els arbres van  tapant.
I cap amunt, passant per el coll de Fornells, el Sot de la Dona Morta i ja accedim al cim del Catllar. Haurem fet uns 400 metres de desnivell força exigents. Al cim,  tret de la torre de telecomunicacions hi ha les restes de l'ermita de Nostra Senyora del Catllar que va ésser edificada sota les runes de l'antic castell.











La baixada l'em fet per la part més obaga de la muntanya on hi ha impressionants fagedes i també hi trobem la font Antica, també coneguda com la font del Tigre.
Seguint una pista, hem arribat fins a la casa de Vilardell i a les basses conegudes com els Molins de Vilardell, molt transitades a l'estiu.










Una pista ens retorna a Ripoll tot passant per la barriada dels Brucs on hi destaquen les cases del Mir i del Puig, aquesta amb capella inclosa.
I un altre dels indrets molt recorreguts per els ripollesos és l'ermita del Remei. 


Un recorregut a més, ple d'anècdotes i llegendes que l'Antoni ens ha anat explicant.  I encara no hem pogut gaudir de més indrets d'aquesta muntanya per manca de temps, com les nombroses fonts que hi ha. Ho deixem per un altre dia.