dijous, 16 de gener del 2020

Corçà

CORÇÀ – CASTELL D’EMPORDÀ – CASAVELLS
Dissabte 14 desembre 2019 (Mª Clara Martínez)
Avui una ruta apta per a tothom, per fer tota la família, que es pot fer a peu o en bicicleta. Som a la plana del Baix Empordà, visitarem alguns dels seus antics nuclis de població i gaudirem de fantàstiques vistes des d’algun dels seus modestos turons. Iniciem la caminada al poble de Corçà.
Corçà és una vila i municipi de la comarca del Baix Empordà. És format pel nucli principal de Corçà i els de Casavells, Cassà de Pelràs i Matajudaica. Geogràficament està dividit en dues zones, una ocupada per petits pujols dels contraforts nord-orientals de les Gavarres i l’altra, la plana, travessada pel Rissec. Arquitectònicament en destaquem l’església parroquial de Sant Julià i el seu nucli antic, format per estrets carrerons on hi podem trobar diferents elements que avalen segles d’història.


 



 







Un cop visitat el poble, iniciem la caminada posant rumb a Castell d’Empordà. Caminem per terreny completament pla, entre immensos camps de conreu i grans masies. Creuem el Rissec, sense aigua, però quan ens toca creuar el Daró la cosa està complicada. Ha plogut fa pocs dies, i baixa una bona quantitat d’aigua. No és perillós, però toca mullar-se els peus.
Ja som a tocar del petit nucli de Castell d’Empordà, antigament anomenat Llaneres, i des de 1975 annexionat a La Bisbal d’Empordà, on hi destaca el monumental castell. El castell va ser bastit com a lloc de defensa el 1300 El 1413 el va adquirir pel matrimoni Margarit. El 1600 es va construir al costat del castell una capella que, pels poders guaridors de l’indret, es va anomenar Ermita del Remei. El 1973 Salvador Dalí el volia adquirir per a Gala, però va acabar comprant el castell de Púbol. El 1999, va ser adquirit per l’Albert i la Margo, la parella fundadora de l’hotel restaurant que avui coneixem.
Vist el petit poble, d’un únic carrer, i el castell i el seu entorn, seguim la caminada fins a l’església de Sant Martí de Llaneres, església parroquial de Castell d’Empordà.





 








Seguim per terreny totalment pla, i per trencar una mica aquesta monotonia ens arribem fins el cim del Puig d’en Vidal, per un sender que en pocs metres en notable pujada ens porta a admirar unes vistes fantàstiques. Malgrat ser tant modest, tan sols 103 metres, al quedar isolat al mig de la plana ens ofereix una magnífica talaia del Baix Empordà.
Posem rumb a un altre nucli de població, Casavells. Però abans hem de tornar a creuar el Daró, cosa que ens fa tornar a descalçar i mullar-nos els peus. Casavells, junt amb Cassà de Pelràs i Matajudaica, és un dels pobles agregats al municipi de Corçà. El poble s'aglutina entorn de l'església romànica de Sant Genís, edificada bàsicament al segle XII, i forma un interessant conjunt medieval.


I des d’aquí ja tan sols ens queda posar rumb de tornada a Corçà, que hi arribem en pocs minuts. Una caminada magnífica, apta per a tothom, i que a més podem allargar o escurçar al nostre gust, atès que tota la plana de l’Empordà és solcada per gran quantitat de carreteres, pistes i camins. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.