dimarts, 6 de juny del 2017

Rupit

13 maig 2017 (Rupit i entorns)
Son moltes les excursions que hem fet a Rupit i de fet, no ens cansem de tornar-hi per aquest llogaret de la comarca d'osona. I més si anem acompanyats d'en Toni Vilaró, gran coneixedor d'aquestes contrades, que feia temps que no ens acompanyava i el trobavem a faltar.
Abans o desprès de la ruta és obligat passejar-se per els carrers d'aquest poble situat en ple Collsacabra. El primer que ens crida l'atenció és l'antic castell que sorgeix sobre una gran penya que domina el poble i que sembla que és l'origen del nom del mateix.


Rupit manté l'hegemonia medieval que el fa atraient: els carrers empedrats, cases rústiques del segle XVI i XVII i altres elements característics com el pont penjat de fusta o l'església barroca de Sant Miquel.
Deixant el poble enrere enfilem cap a l'ermita de Santa Magdalena on podem contemplar de nou Rupit amb una visió realment espectacular.











A partir d'aquí hem seguit caminant centrant-nos ara amb el paisatge espectacular on les cingleres prenen el protagonisme. El següent punt de parada, Sant Joan de Fàbregues. Un edifici d'estil romànic considerat com un dels més bonics de la comarca i molt ben conservat desprès de la restauració que s'hi va fer.

Molt a prop d'aquest punt, seguint entre cingleres, ens acostem fins al salt de Sallent. Un salt d'aigua espectacular de 100 metres d'alçada per on cauen cinglera avall les aigües de la riera de Rupit. Val la pena anar-hi quan porta un bon cabal d'aigua.
Només ens queda tornar al poble seguint riera amunt on les sorpreses continuen en forma de petits salts d'aigüa i gorgues que eren molt aprofitats per a fer funcionar els molins.



Una excursió imprescindible que cal fer més d'una vegada en la vida d'un bon excursionista.


diumenge, 4 de juny del 2017

Vall del Glorieta

Magnífica excursió (dissabte 6 maig 2017) a la Vall del Glorieta a la comarca de l'alt camp. Una ruta que recorre la vall del riu Glorieta en el seu tram més alt entre el Mas de Forès (Alcover), i Mont-ral.
El punt de sortida el podem fer des de l'ermita del Remei amb façana barroca, flanquejada per dues torres circulars. Aquest indret sempre ha estat un lloc molt visitat, no momés per motius religiosos.











Iniciem la  ruta i amb poca estona arribem al Mas de Forés on podem contemplar les construccions que portaven aigua a tres molins que utilitzaven la seva energia per a la indústria paperera. De fet gran part del curs del riu està ple de rescloses i restes de la xarxa de canalitzacions i sèquies. En el cas del Mas de Forés es pot veure un petit aqüeducte que subministrava l'aigua. Durant els segles XVIII i XIX la indústria paperera va esdevenir el motor econòmic de la zona, arribant a existir fins a 10 fàbriques de paper.
El riu en el seu curs deixa racons dignes de visitar. És el cas de la zona coneguda com el Niu de l'Àliga, un dels racons més bells i populars de la vall.
Envoltats de roques i una densa vegetació podem contemplar els salts d'aigua i els tolls que formen.











També hi ha altres elements d'interès com les fonts del glorieta o les restes d'una antiga central hidroelèctria o l'antiga ermita de les Virtuts ...
Fent el recorregut circular podem veure la vall amb vistes espectaculars i alhora tocar el riu que passa entre cingleres i racons de gran bellesa.
No podem marxar de la zona sense fer una visita al poble d'Alcover. Només estem a 3 kilòmetres des de l'ermita del Remei.


Una vila amb molta història i encants. Portals, carrers, muralles, places, esglésies, edificis antics, fonts, museus ...   podem dedicar-hi una bona estona per completar una excursió magnífica.