diumenge, 2 de juny del 2019

La Riba - Riu Brugent

LA RIBA – RIU BRUGENT – EL PINETELL
dissabte 13 d'abril de 2019 (Mª Clara Martínez)
Espectacular sortida a la comarca de l’Alt Camp, en concret al municipi de La Riba, per gaudir de la bellesa de lavvall del riu Brugent i el seu entorn, a la zona est de les Muntanyes de Prades. Al poble de La Riba prenem la carretera que va a Farena i aparquem a poc més d’un km, al Refugi dels Masets, i allà comencem la caminada. Anirem seguint un antic camí recuperat per part de la gent de La Riba, i és un camí molt ben fresat, amb algun tram equipat, i molt ben senyalitzat. Alerta! En arribar al Pas de l’Esqueix trobarem un parell de ponts penjats que poden donar problemes a persones amb molt vertigen o amb por a les alçades. Tot i que no són massa alts, es belluguen força...
Iniciem la caminada seguint un petit tram de carretera, com si tornéssim al poble, fins a trobar, a ma dreta, l’entrada d’un sender, que en moderat ascens, ens porta fins la Font de Pascual. La font, antigament lloc habitual de fontades dels ribetans, es troba en una gran esplanada prop de les ruïnes de l’antic Mas de Pasqual, a tocar d’una bassa. La font està embellida amb majòliques (rajoles decorades), on podem llegir un poema de Josep Iglesias.











Seguim el camí, en suau pujada, fins arribar a un lloc espectacular: Els Tres Pilars. Es tracta d’un conjunt de formacions rocoses, on destaquen tres pilars de gran alçada. És un lloc molt apreciat per practicar escalada. Continuem seguint les indicacions del camí, que ens porta a creuar el riu Brugent per unes passarel·les de fusta, i sortim a la carretera. La seguim uns metres cap a l’esquerra i ens desviem per visitar la resclosa del Raulet, un lloc encisador i que ens convida a fer una aturada que aprofitem per esmorzar.
Tornem a la carretera, la seguim uns 450 metres fins a trobar l’entrada d’una pista forestal, amb pal indicador del Camí del riu Brugent. Seguim la pista, ens apropem al riu en algun tram que ens ofereix boniques raconades amb aigües tranquil·les i transparents, fis que ens endinsem al congost de l’Esqueix.











Aquí hi trobem el tram més espectacular i divertit de la ruta d’avui. Comencem a trobar passarel·les de fusta i trams equipats amb cadenes que ens faciliten molt la progressió per un engorjat de gran bellesa. Al final hi ha dos ponts penjats per creuar el Brugent. La seva alçada és considerable i es belluguen força, però no ofereixen cap perill. Tan sols les persones amb vertigen o por a les alçades ho poden passar malament. En quant als gossos.... poden tenir por, i pot ser caldrà agafar-los a coll. Just passats els ponts, hem de superar el Pas de l’Esqueix. Passarem per dins d’una esquerda de les roques, que també està equipada amb una corda i que no ofereix cap dificultat.
Superat aquest pas, prenem direcció al Pinetell.
Abans d’arribar-hi ens trobem un desviament molt ben senyalitzat que ens indica la Roca del lloro. És un esplèndid mirador sobre la vall del riu Brugent i des d’on tindrem una fantàstica panoràmica de tot l’entorn. Va la pena d’anar-hi. Tornem al camí i arribem al petit nucli del Pinetell on hi trobem una font, en una plaça, sota uns grans arbres. Seguim la carretera uns metres, i prenem un camí molt ben fresat, que en forta baixada ens fa arribar de tornada al riu, a l’alçada de l’antic molí paperer de Figuerola.











Ja tan sols ens queda seguir la carretera per arribar de tornada al Refugi dels Masets, on tenim els cotxes. Aquest darrer tram de carretera no és més d’un km i mig, i en permet admirar la bellesa del Cingle dels Pins Alts, amb la fantàstica Penya Roja en primer terme, i amb algunes restes d’antics molins enrunats.
Una caminada molt recomanable, de dificultat mitjana, en la que hem gaudit de paisatges espectaculars, la historiadels seus molins hidràulics i alguns tocs d’aventura. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.