dilluns, 31 de gener del 2022

De Viladonja a Ripoll

Excursió a la comarca del Ripollès fent l'antic camí ral de Viladonja a Ripoll passant per Vallespirans amb l'Antoni Llagostera. (Dilluns 29 novembre 2021)


A Ripoll, gran centre de comunicacions des de l’etapa medieval, amb el seu monestir benedictí i el seu mercat setmanal, hi havia diferents camins rals que sortien en direcció a l’oest. Tot el territori de l’actual municipi de les Lloses esta solcat per camins rals que comunicaven la important vila i mercat de Ripoll amb la zona de l’est, del Berguedà i Lluçanès. Estem, en algun dels casos, davant un tram del camí ral de Ripoll a Berga. Hi havia el camí de Ripoll a Alpens per la costa de la Teia i Sovelles; hi havia el camí ral de la riera de les Lloses; hi havia el camí de Vallespirans i Viladonja; i finalment, el camí ral de Ripoll a Sant Jaume de Frontanyà per l’Auró i la Riba. Nosaltres hem fet el de Viladonja a Ripoll.
Viladonja és un dels antics municipis de les Llosses (Ripollès) situat als vessants de la serra de Matamala a 1012 m d'altitud. La seva església parroquial, dedicada a Santa Eulàlia, fou adscrita entre el 980 i el 1087 a la jurisdicció civil i eclesiàstica del monestir de Ripoll, i reedificada a mitjan segle XVIII. Esdevingué lloc reial al segle XVII juntament amb Sant Esteve de la Riba. Té un petit campanar de torre amb coberta piramidal a la banda de migdia. El 1802 li fou afegit un vestíbul d'entrada.












Comencem a caminar. La primera fita del camí ral de Viladonja a Ripoll és el coll Senyorit (1.092 m alt). Serà el punt més alt per on passem en el nostre recorregut. És una de les avantatges que tenim de fer aquesta excursió en aquest sentit. Ara sols farem que baixar, amb una petita pujada més endavant des de la riera de Vilardell al coll del Remei, ja al costat de Ripoll. A coll Senyorit deixem les senyals de PR C-50 que ens han acompanyat des de la sortida de Viladonja. Si seguíssim el camí PR aniríem a parar a Matamala. Anem fent camí per la clotarada, amb els seus quintars i devesses, que conformen les cases Cal Sastre, Reixac i el Camps. 











Arribem a la collada del Forn (1.091 m alt). En aquest punt hi passa el camí ramader del Lluçanès que va cap al pla d'Anyella. Nosaltres seguim amb una nova clotarada amb les cases del Forn i el Mas de les Selles. Aquí hi havia també la antiga casa dels Ferrers. La denominació de les Selles ens remet a la gran casa situada a un extrem del pla de Capdevila, a les Llosses, un dels punt de pas del camí ramader del Lluçanès. La zona es plena de gran cases pairals, amb un estructura edificatòria que denota una important potència econòmica, amb afegits als edificis principals, cabanes i edificis suplementaris. Passem per sobre de Maideu, una altra casa important de la zona i anem, seguint el camí ral, fins a el Coll. Comencem a trobar, abans d’arribar a la casa del Coll, senyals dels GR (vermeles i blanques). Estem en la traça del GR 1 que ens acompanyarà cap a Ripoll. Abans però ens desviem un moment del camí per pujar fins a Sant Esteve de Vallespirans, el nucl central religiós del territori. L'església s'ubica en una petita serra a 886 m. d'alçada. L'església inicial romànica del segle XII, va ser molt modificada al segle XVIII. L'absis es reemplaçà per un presbiteri rectangular, i es féu una nova porta (que duu la data del 1759) i un campanar de torre baix i massís; el mur de ponent, reforçat amb contraforts, deixa veure l'obra romànica del segle XII. El temple que veiem en l'actualitat respon a la important reforma feta en el segle XVIII, quan es va suprimir la capçalera romànica, es va obrir una nova porta d'accés i es va construir la torre de campanar.




 






Recuperem el camí en direcció oest, per arribar-nos fins la casa de Vallespirans. Una altra casa important, més enllà de que cognomina la zona. Hi destaca també un roure monumental. Seguim baixant fins a trobar la riera de Vilardell que te fama per els seus gorgs abans de deixar les seves aigües a la riera de les Llosses. En una curt espai de territori hi ha cinc salts d’aigua, ben interessants i aptes per esbarjo. També hi ha les restes del molí de Vilardell, mostra de la potència econòmica de la antiga casa de Vilardell que queda més amunt. L’Ajuntament de les Llosses ha regulat l’accés i el bany a la riera de Vilardell. Cal tenir en compte que la zona de les basses dels Molins de Vilardell està inclosa al terme municipal de les Llosses, tot i que l’accés més habitual és pel terme municipal de Ripoll. 











Un cop passada la riera de Vilardell entrem en la banada dels Brucs, una de les antigues zones que conformaven l’antic municipi de Parròquia de Ripoll. Estem davant una agrupació de cases considerable, algunes d’elles monumentals: La Caseta del Puig, Cal Govern, el Mir, el Puig, cal Rogai, Malets, Sobirats, el Parer,...
Destaquem el Mir. Sols veure el conjunt de cabanes auxiliars, el pati interior tancat per construccions, tot el volum del conjunt, ja ens fa percebre que estem davant una grossa casa de pagès. Avui en dia dedicada al turisme rural. I una mica més enllà trobem el Puig dels Brucs, una altra gran casa. És una masia amb capella, edificada l’any 1848 i dedicada a la Mare del Déu del Roser, i un arbre monumental, un lledoner admirable, signe del seu poder. 











I abans d'entrar a Ripoll podem veure la capella del Remei. S’ignora la data certa de la fundació de la capella. En temps antic era molt més petita i anomenada vulgarment l’oratori de Nostra Senyora de na Prat. Durant el transcurs del temps ha sofert la capella varies reedificacions i engrandiments. Destruïda  durant la darrera guerra civil de 1936, fou reedificada el 1947. I ja només ens queda arribar fins al nuci de Ripoll seguint el GR i donar per acabada la sortida utilitzant antics camins que portaven cap al mercat de Ripoll.