dijous, 19 de juliol del 2018

Bagà

BAGÀ – SANT MARTÍ DE BROCÀ – SANTUARI PALLER DE BAIX – FONT DE SOFRE
Dimarts 12 juny 2018 (Mª Clara Martínez)

La sortida d’avui ha sigut un tant especial, atès que la pluja no ens ha permès seguir la ruta que teníem prevista. El punt de partida és la població de Bagà, a la zona del col·legi, l’institut, i el pavelló poliesportiu.
Prenem camí cap al petit nucli de Brocà, en forta pujada, i comencem a gaudir de les fantàstiques vistes. Les poblacions de Bagà i Guardiola de Berguedà que cada vegada es van fent més petites, la serra del Catllaràs, els cingles de Vallcebre, els cingles de Malanyeu....












Seguim caminant, guanyant altura, però quan som a punt d’arribar a les primeres cases de Sant Martí de Brocà, ens adonem que en algun moment ens hem equivocat de camí i que hauríem de fer marxa enrere uns metres per recuperar el camí correcte. Però a l’hora, també ens adonem que al cel han crescut unes nuvolades força negres i amenaçadores que no ens fan
gens de gràcia. I hem de prendre una decisió. Girar cua i anar a buscar el camí bo, vol dir fer la ruta completa, pujant al cim del Sant Marc de Broca (hem de ascendir quasi 600 metres) i quedaríem força exposats a una possible tempesta sense aixopluc.
Seguir pel camí que anem, significa no fer aquest cim, escurçar la ruta i poder escapar més ràpid si cal. Decidim no fer el cim i seguir per la pista.
Deixem enrere els masos esparsos i la ermita de Sant Martí de Broca, i seguim la pista forestal, ample i en molt bon estat. Fent grans llaçades ens fa pujar a una bona alçada en pocs minuts. Travessem la Devesa de Cerconeda, per un esplèndid bosc de pi roig, i arribem a la Font de l’Obert, envoltada de verdor, bosc de ribera i avellaners. Som a quasi 1200 metres d’alçada. Seguim aquesta pista, que en poca estona es converteix en un sender molt fresat i fàcil de seguir. En una clariana força gran aprofitem per fer un breu esmorzar. Comencen a caure les primeres gotes i hem de guardar-ho tor. Ja menjarem més tard... Seguim caminant, sota un bon ruixat, però res ens impedeix de gaudir del espectacular bosc de pi roig, la verdor del sotabosc, i les fantàstiques vistes que anem tenint, de tant en tant cap a la banda del Pedraforca, el Cadí i les Penyes Altes, amb el Sant Marc de Brocà custodiant les nostres passes uns quants metres per sobre els nostres caps. Som a força alçada, per tant toca començar a baixar. Ho fem per un magnífic sender empedrat, per un bosc de pi roig d'impressionant bellesa, i amb precioses vistes entre els arbres. El sender ens deixa a la carretera que porta al Santuari de Paller de Baix.












El Santuari de Paller considerat edifici històric del municipi data la seva construcció entre els anys 1747 i 1748. En l'actualitat és un hostal amb servei de restaurant i ofereix activitats de natura per a cada època de l'any.
L'església forma un conjunt amb la casa, amb teulada a doble vessant, ocupant l'església la meitat dreta, i la casa- hostal el costat esquerre.
Aquest edifici fou començat a construir l'any 1747 en un lloc proper a la font dels Banyadors, a la que s'atribuïen propietats curatives. També hi ha un ampli berenador, amb la font i bancs amb taules, que no desaprofitem per acabar de recuperar forces, ara que sembla que la pluja ens dona una treva. Una mica més amunt, hi ha les restes de l’antic santuari, avui en dia enrunat. Deixem enrere el conjunt i seguim el nostre camí de retorn a Bagà.
Passem per Sant Peregrí, les restes d’una antiga capella possiblement relacionada amb la construcció de Paller de Dalt, com a lloc de repòs i aixopluc. Una mica més avall trobem la Font de Sofre, un racó de gran bellesa, amb grans arbres, bancs per reposar i la font d’aigua sulfurosa.
Ara ja som molt a prop de Bagà, i podem gaudir d’espectaculars vistes de la població i de l’entorn, així com de les muntanyes que ens envolten. Penyes Altes, Moixeró, Cadí, la Boixassa.... impressionant. I per fi arribem a Bagà. No pot faltar una visita al seu nucli històric, pels antics carrerons i la fantàstica Plaça porxada Galceran de Pinós.


Avui el mal temps ens ha fet modificar una mica la ruta que teníem previst fer, però de tota manera ha resultat fantàstica. Amb fantàstiques vistes i llocs amb molta història. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.