diumenge, 9 de juliol del 2023

Sant Feliu de Guíxols


Per avui hem triat recórrer un dels trams de Camí de Ronda més bonic de la Costa Brava. De la Platja de Sant Pol fins a Sant Feliu de Guíxols. Mª Clara Martínez (31 març 2023)


Iniciem la caminada en l’extrem oest de la Platja de Sant Pol. Al final de la sorra trobem una passera de fusta que ens ajuda a transitar per la roques i que es l’inici del Camí de Ronda. En aquest tram, la costa es molt escarpada i forma moltes entrades de mar, estretes i flanquejades d’altes parets de roca, cosa que fa que, per anar seguin el seu contorn, ens veiem obligats a pujar i baixar diverses vegades fins la carretera. Es com si una mà gegant hagués deixat marcats els seus dits en l’extrem d’aquesta costa. 











El camí està molt ben cuidat, amb escales que ens ajuden en els desnivells més forts i baranes que protegeixen les zones més perilloses. Passem per diverses cales de gran bellesa, com la Cala Maset, la del Cranc, o la del Niu, en la que estan permesos els gossos. Una mica més endavant, al mirador de les Dides, trobem un lloc ideal per parar a gaudir del paisatge i fer un most. La Cala Ametller es troba dins d’un PEIN, Pla d’Espais d’Interès Natural, i això fa que es mantingui verge i envoltada d’un entorn meravellós. El color de les seves aigües, verd maragda, contrasta amb el terrós vermellós de la roca, el verd dels pins i el blau del cel, oferint-nos un espectacle fantàstic. 











Entre pins, per sender molt fàcil de caminar, no tardem en arribar al mirador de la Cala del Molí, des d’on ja veiem part de la Via Ferrada de la Cala del Molí. La Via Ferrada Cala del Molí, situada a Sant Feliu de Guíxols, al cor de la Costa Brava, és l’única Via Ferrada al món construïda sobre el mar. Al llarg del recorregut, hi ha parets de granit taronja i quars que, en contrast amb els tons blaus del mar, fan de la Via Ferrada Cala del Molí, una de les més boniques de Catalunya. Sortim al Mirador de les Triadores i ja encarem el darrer tram de Camí de Ronda, ja molt proper a les cases, abans d’arribar al port de Sant Feliu de Guíxols, a la Punta dels Guíxols, on hi ha El Salvament, una antiga estació de salvament de nàufrags, i El Fortim, lloc on el 1751 s’hi va instal·lar una bateria de tres canons de ferro, per defensar el poble i per participar en combats amb les armades europees. 











Resseguim tot el passeig marítim, fins el final, gaudint dels jardins de Juli Garreta d’una banda, i la Platja Gran, d’una alta. Al final del passeig girem a la dreta i anem a visitar el conjunt arquitectònic del Monestir i la Porta Ferrada. La història de Sant Feliu de Guíxols es pot arribar a resumir a partir del monestir benedictí, on es combinen estils arquitectònics que van del segle V al XVIII. Sobre estructures d’època romana, es va erigir el primer monestir que es remunta al segle X i del qual es conserva la Porta Ferrada, que va ser integrada com a pòrtic d’entrada. Més tard, es van anar incorporant elements i construccions, entre ells l’església gòtica o el nou convent del segle XVIII. I d’allà, travessant el poble per la Plaça del Mercat, i tornem, ja per la carretera, al lloc on aquest matí hem deixat els cotxes. Una ruta no massa llarga, però molt vistosa i entretinguda per la vistositat dels seu paisatge. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.



Powered by Wikiloc