dilluns, 27 d’abril del 2020

Sora

Sordia al terme de Sora, a la comarca d'Osona el passat dissabte 11 de febrer amb l'Antoni Llagostera. El terme de Sora ha estat inclòs tradicionalment en el Lluçanès, tot i que mai no ha tingut una vinculació específica amb aquesta comarca, i sí amb els antics termes meridionals del Ripollès i els municipis del Bisaura.El terme municipal és conformat per les valls de les rieres de Sora i de Cussons, que ocupen la major part del terme, afluents del Ter per la dreta. El nucli urbà està presidit per l'església de Sant Pere, envoltada de cases.










Deixem el nucli i enfilem per un camí direcció el primer objectiu, el Turó de Sora on ja tenim unes magnífiques vistes de la zona.  Seguim cap al Castell de Duocastella, un cim amb dos puntes a 946 i 952 metres d'alt. També s'anomena castell de Boixader o de Rocafiguera. Ens trobem davant una construcció amb una antiga torre de guaita, més que un castell en el sentit del terme.











Deixem aquest punt elevat amb molt bones vistes i agafem el camí ramader que ens portaria cap a Sovelles. És un recorregut impressionant, ple d'unes plaques de pedra que cobreixen el camí. Ens ha de portar fins al coll de la Bassa, ja a uns 1.000 metres d'alt. També hi ha les restes d'una casa i la bassa que dona nom al lloc. Ara cal tornar enrere cap al coll Boixader. Passem per dues grans masies de la zona, el Boixader i Rocafiguera. Totes dues tenen una estructura molt clàssica de les cases de pagès del prepirineu ripollès. Unes edificacions que s'han anat ampliant amb el pas del temps. Les dues cases tenien una teuleria i Rocafiguera, molí i una petita capella.











Al costat de la masia hi trobem una sequoia, un gran arbre monumental conegut com la Bella Antònia, acompanyada d'un cedre o avet i dos grans faigs. La sequoia de Rocafiguera fa entre 28 i 35 metres d’alçada i té un perímetre de cinc-set metres a 1 metre del nivell de terra. Calen més de tres persones per abraçar-lo. A mitjan segle XIX va estar de moda, entre certes classes
socials, plantar aquesta espècie forastera d’arbres en les proximitats de les grans cases pairals del país.


I ja només ens queda tornar cap al nucli de Sora per acabar de gaudir d'aquesta magnífica sortida per la comarca d'Osona, a tocar del Ripollès.