dimarts, 11 de desembre del 2018

La Freixeneda


Dissabte 10 de novembre de 2018 (Josep Mª Baró)
Petita caminada a la Fageda de la Freixeneda i les Escletxes. Sortint del Collet de Collfred visitem la zona de la Freixeneda, coneguda també pel fenòmen geològic de Les Escletxes, un indret humit amb esquerdes, formant passadissos amb molsa a les parets i rocs. Un indret màgic.
PUNT D'INICI: Una vegada arribem a Vidrà, prenem la carretera estreta de muntanya que va a Sant Privat d'en Bas, passarem primer per la petita població de Ciuret, per continuar fins al Collet de Collfred (1.267 m.) on deixarem el cotxe al trencall a prop de l'indicador. Baixem des de la carretera per la pista forestal deixant a la dreta la casa de Collfred, seguim ara vorejant el mas de Casanova de Collfred en suau baixada seguint la pista.  Continuem fins al primer trencall de pistes, nosaltres aquí triem seguir les marques grogues, triant la pista de l'esquerra en suau baixada (per la dreta tornarem) Aquesta pista serà més fonda, però traspassa pels bonics camps d'Aiguavella on torbarem un sender que s'interna al Clot del Molí, travessarem el torrent per una zona fosca de roques amb molsa. 











Seguim les marques grogues (cal estar amatent, són molt separades) ara per pista a l'obaga, molt enfangada després de les pluges. Sortim a l'ampli camp de la Carrejada, ara ple de vaques, que travessem fins a sortir a la pista que ens portarà al mas de la Freixeneda, amb el seu gran freixe, un bon indret per esmorzar. Continuem pista amunt seguint les marques grogues, per pujar a la Creu de Freixeneda (1.277 m.)on les deixarem. Deixem el trencall de l'esquerra que baixa al Sallent i continuem per la pista que va al Coll de Ciuret, ara passant pel Serrat d'Artigues, continuem una estona fins al primer trencall a la dreta, una pista en desús que puja, farem un parell de ziga zagues fins a arribar-nos al punt alt de la ruta, el Coll de l'Home Mort (1.353 m.)











Baixem suau fins al Ras de la Freixeneda, una vegada voregem el prat, tombem a l'esquerra per sortir de seguida a l'entrada de les Escletxes de Freixeneda, un fenomen geològic d'estretes esquerdes amb rocs i molsa, per on entrarem i sortirem, gaudint d'un espai màgic. 










Ara de tornada farem l'itinerari típic, baixem per la fageda fins a la pista, que agafarem amb direcció esquerra, no trigarem a trobar-nos amb una misteriosa barraca de fusta que sembli sortit d'alguna pel·lícula, seguirem la pista, nosaltres per fer alguna petita variació la deixarem un moment per baixar al Clot del Molí i tornar-la a agafar un poc més endavant. (però no és una drecera) Sense deixar la pista que travessa el bosc, continuem fins al punt del bucle de la ruta, per arribar-nos poc després al punt de sortida, Collfred. DISTANCIA: 12,40 quilòmetres - DESNIVELL 352 metres –