dimarts, 25 de maig del 2021

Tamariu - Aiguablava

TAMARIU – AIGUABLAVA – FORNELLS – SES FELUGUES – Baix Empordà
Dimecres 31 maig 2021 (Mª Clara Martínez)

Una magnífica ruta per un tram de Camí de Ronda, des de Tamariu fins a Fornells, circular, fent la tornada per l’interior, per darrera les urbanitzacions. Iniciem el recorregut a la petita població de Tamariu, que depèn de Palafrugell. Dels tres pobles costaners de Palafrugell (Calella, Llafranc i Tamariu), aquest és el més petit i el més salvatge. Envoltat de grans boscos, amb una preciosa platja de sorra gruixuda i amb una gran oferta de serveis d’allotjament, restauració i esports nàutics, fan d’aquest poble un lloc ideal per passar uns dies de descans. El nom Tamariu prové dels arbres «tamarius» que creixen a banda i banda de la riera i dels quals encara es conserven alguns exemplars en el passeig.












Per fer el primer tram abans no arribem al camí de ronda, hem de passar per una urbanització. Un bon tip de pujar i baixar escales. Anys enrere els plans urbanístics no contemplaven la conservació d’aquests antics camins... Arribem a la costa, en aquest punt escarpada pels penya-segats de s’Ajoc i sa Bassa, i ens meravellem amb les formacions rocoses de sa Negra i es Castellets, i amb les petites cales d’aigües transparents o de tons verds i blaus. Ara sí que anem pel camí de ronda, ben cuidat i protegit amb baranes de fusta. Cal respectar les advertències de perill i no sortir del camí marcat. La costa està formada per penya-segats, illots, formacions rocoses i cales tan sols accessibles des del mar, amb una bellesa espectacular. El dia acompanya, i els colors de les aigües llueixen en tot el seu esplendor. La primera cala on podem tocar l’aigua és Aigua Xelida, de gran bellesa. Seguim endavant, i a l’alçada de la cala Ventosa, busquem un racó per esmorzar i recuperar forces.
Ja recuperats continuem per dalt dels penya-segats, passem per la cavorca de sa Roncadora, una esquerda que comunica amb el mar i que quan hi ha temporal la força de les ones hi fa pujar l’aigua amb un ronc ensordidor. Anem fent camí, albirant les cales Marquesa i Cabres, i ens dirigim al mirador d’en Gispert, amb unes espectaculars vistes de la Punta des Bisbe i la cala des Tramadiu. Sota els nostres peus es troba la cova d’en Gispert, amb una galeria rectilínia de més de cent metres de longitud, i amb una boca de cinc metres d’amplada per vuit d’alçada, accessible tan sols per mar, i que la fan ideal per un recorregut amb caiac. Deixem el mirador, desfem unes passes, i quan s’acaben les cases de la dreta veiem un sender que s’enfila de valentfins a trobar el carrer de dalt. Això ens estalvia molt camí per asfalt. Anirem seguint el carrer fins arribar a la carretera que ens porta fins la cala d’Aiguablava. 












Aquesta és una de les cales més boniques de la zona per l’espectacular combinació de colors blaus i verds, sobretot si es pot veure a primera hora del matí. I de fàcil accés, atès que es pot arribar en cotxe i hi ha bon aparcament. El camí de ronda fins a Fornells passa per uns túnels amb uns forats que ens fan de miradors, o marcs, si ens agrada fer fotos originals. A Fornells hi trobem un parell de raconades ben boniques. La platja d’en Malaret, el Port des Orats i el Club Nàutic Aiguablava, sent aquest, amb un total de seixanta-un amarratges, el més petit de Catalunya. I aquí és on iniciem el retorn a Tamariu, per interior. Creuem la urbanització fins a trobar la carretera de Begur. L’anirem seguint un tram, creuem la urbanització Aiguablava, i seguim una pista fins el mas Llord, on iniciem un sender molt ben fresat que ens enfila al cim de Ses Felugues, on gaudim d’un esplèndida panoràmica de tot l’entorn.












Baixem d’aquest rocamen en direcció Aiguablava, i prenem un bon sender en direcció a Tamariu. Una ruta farcida d’interès. Cales i racons de gran bellesa, vistes espectaculars, i un munt de curiositats. Alerta si feu aquests o d’altres camins de ronda a ple estiu! Fa molta calor i cal porta força aigua i anar ben protegits amb crema solar, gorra i ulleres de sol. 


Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.
Powered by Wikiloc