dimecres, 12 de setembre del 2018

Olla Ull de Ter

El passat dimecres 8 d'agost el Caminant per Catalunya vàrem fer un dels itineraris clàssics de la zona de Vallter 2000, l'olla d'ull de Ter. Una ruta que permet carenejar pel circ que tanca aquesta petita vall. Una sortida de 12 kilòmetres molt exigents ja que el desnivell acumulat és considerable.
El punt de sortida el trobem al pàrquing mateix de l'estació d'esquí Vallter 2000 ubicada al municipi de Setcases a la comarca del Ripollès, a 2.159 metres.
Per la part dreta dels edificis principals accedim a un camí que de seguida s'enfila cap a la Portella de Mentet. En aquest punt trobem l'entrada cap al Campmagre però nosaltres trenquem a l'esquerra i seguim pujant. 










El primer objectiu és el pic de la Dona (2.701 m alt). Tot pujant s'obren vistes al Roc Colom així com el Massís del Canigó, però també a cims que visitarem avui com el Bastiments o el Gra de Fajol entre d'altres.  Fet el primer cim continuem cap el Puig de l'Ombriaga, tot baixant una miqueta seguint la morfologia natural de la muntanya. I tot seguit baixem cap al Coll de la Geganta, un pas natural entre el circ de Morens i el circ de Bacivers. En aquest punt hem trobat gent que segueix el programa i fins i tot s'han fet una foto amb en Llagostera.










I sense pressa però sense pausa tornem a pujar, en aquest cas cap al Bastiments. Ho fem seguint l'Esquena d'Ase, la carena esperó sud-est del pic. En total son uns 280 metres que ens separen des del coll de la Geganta. Un cop al cim de 2.882 metres cal fer el cim correctament ja que hi ha molts indrets que creen confusió. La creu no està ben be al cim i el piolet que hi trobem tampoc. Per pocs metres el punt més alt és el punt geodèsic que hi ha.
No cal dir que de nou les vistes son espectaculars, avui durant tota la ruta.
Desprès d'un merescut descans i esmorzar una mica toca baixar de nou, 350 metres de desnivell fins al coll de la Marrana. Aquest és un dels punts neuràlgics de l'excursionisme ja que hi passa el camí de romiatge que feien els romeus del Vallespir i Conflent per anar al Santuari de Núria. També hi passa el camí que baixa per la Coma del Freser i Coma de Vaca cap a Queralbs.










Nosaltres però hem de seguir el nostre objectiu de fer l'olla. Doncs amunt de nou, ens queda assolir els Gra de Fajol. Aquesta muntanya té una morfologia piramidal escarpada i dissimètrica que destaca dels altres cims. Un cop a dalt, hi trobem una creu a 2.714 metres. I sense predre massa temps anem cap al Gra de Fajol petit tot carenejant, primer baixant una mica i tornant a pujar fins als 2.576 metres. Per tancar l'olla hem reculat uns metres fins al coll de l'Isard. 










Aquí podem baixar per el Pas de l'Isard. El nom ja ens indica quina baixada ens trobarem, una enorme tartera. Estem davant d'un pas que cal fer amb prudència i que seria bo que no fos molt transitat per evitar accelerar els processos naturals d'erosió. Aquest espectacular descens ens deixa a tocar del refugi d'Ull de Ter i punt final de la sortida. Només es caldrà baixar per el GR fins a la carretera de Vallter on ja hi tenim un cotxe. 


Una sortida que tot i no tenir molts kilòmetres si que és exigent per els desnivells acumulats que passen els 1.000 metres tant de pujada com de baixada.
Fotos: Ramon Busquets