divendres, 26 de juny del 2020

Batalla de l'Ebre

Divendres 13 març 2020 (Antoni Llagostera)
No podiem marxar del Tour d'excursions pel sud de Catalunya sense dedicar un dia a la Batalla de l'Ebre. Així ho vem fer, l'Antoni ens va preparar una sortida fent algun cim i recorrent alguns dels espais on van succeir aquests fets que es van desenvolupar entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. Fou la batalla més llarga i cruenta de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), amb un tràgic balanç de desenes de milers de soldats morts, ferits i presoners, entre d’altres. Hi ha comptabilitzades prop de 250.000 combatents. La batalla va arruïnar els pobles i camps on va tenir lloc la cruenta batalla, deixant un balanç de 120.000 baixes entre tots dos exèrcits: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners. Fou una batalla decisiva per la victòria de l’exèrcit franquista, a més de la conjuntura internacional (Pacte de Munich) i va accelerar el final de la guerra i la derrota de la legalitat republicana. El territori de memòria de la batalla de l’Ebre és un dels més desenvolupats i extensos de Catalunya i la resta de l’Estat. Compta amb nombrosos centres d’interpretació i desenes d’espais històrics a l’aire lliure, la majoria d’ells senyalitzats. Avui es poden visitar trinxeres, antics camps de batalla, monuments commemoratius, fortificacions, refugis, campaments i un paisatge quasi inalterat, de gran valor històric, patrimonial i natural. 









Nosaltres vem plantejar una sortida des de Gandesa (Terra Alta), aconstant-nos a l'àrea de picnic de la Fonteta on es pot deixar el cotxe. El camí ens ha de portar cap al coll d'en Torner on també hi trobem una casa. Des d'aquest punt pujem fins al cim del Puig Cavaller que està a uns dos kilòmetres. Amb 706 metres és el punt més alt de la serra de la Solsida i també és un 100 cims. Les vistes son explèndides. Llavors cal tornar enrere de nou cap al darrer coll i tot seguit en sentit invers ens acostem fins a la cota 705. Ens trobem ara a la serra de Pàndols on hi ha un monument a la Pau construït per l’assocació de la Quinta del Biberó, on també hi ha un bon mirador. Coneguda com la Punta Alta, la seva alçada permetia el domini sobre la resta de cotes de la serra de Pàndols, escenari de durs combats entre el 9 i el 19 d'agost de 1938. La pèrdua d'aquesta cota, el 13 d'agost, no va suposar, però, l'expulsió de les tropes republicanes de la serra, que no es produí fins a l'11 de novembre. És un del millors miradors de la província de Tarragona.



Desprès d'un bon descans tornem enrere, ara ja per anar a buscar el cotxe per anar a visitar un parell de punts més molt interessants. El primer el trobem també en terme de Gandesa, el mirador de la batalla de l'Ebre, Coll del Moro. És una muntanya de 483 metres. Proper hi ha el poblat ibèric del Coll del Moro. Al capdamunt d'aquest petit turó, els comandaments franquistes hi van instal·lar el seu observatori, ja que es domina tot el front de la batalla de l’Ebre. Hi ha un monòlit franquista commemoratiu. Hi trobareu una senyalització explicativa del paper d’aquest observatori i el monument fet erigir per Franco una vegada acabada la guerra, símbol de la dictadura i monument propi de la política memorial i propagandista de l’Estat franquista. Des d'alli, durant tota la batalla va ser visitat per observadors militars estrangers i pels principals caps franquistes. El propi general Francisco Franco va dirigir la tercera ofensiva contra les defenses republicanes el setembre de 1938.












I si entre els espais de la Batalla de l’Ebre n’hem de destacar un per la seva càrrega simbòlica, aquest és sense cap mena de dubte el Poble Vell de Corbera. 
Aquest és l'altre punt que hem fet amb el cotxe. Les ruïnes de Corbera han esdevingut una icona de l’horror de la guerra civil, un record omnipresent que clama contra la irracionalitat de la guerra i que mostra de la manera més colpidora imaginable el que no hauria d’haver passat mai. Les runes cobreixen avui els carreronets de la vella Corbera, unes places i carrers que fins el juliol de 1938 havien estat plens de vida i que la sobtada arribada de la guerra va truncar per sempre. Avui, l’església de Sant Pere és el centinella de les ruïnes que l’envolten. La reforma duta a terme fa pocs anys li ha retornat l’esperit, a més d’habilitar un impressionant mirador al capdamunt del campanar.
Entre les façanes cosides per la metralla, les parets caigudes, les bigues de fusta, els trulls i cisternes hi descobrirem escultures que representen lletres, associades totes elles a un text literari: és l’Abecedari de la Llibertat, fruit del treball d’artistes vinguts d’arreu que l’any 1995 van voler fer un primer pas per mantenir viva la memòria d’aquest indret tan especial. Si teniu l’oportunitat, proveu a viure una posta de sol al Poble Vell de Corbera: és una experiència realment màgica, difícil d’emular en qualsevol altre racó del món. La Terra Alta fou l’escenari principal de la batalla de l’Ebre, i Corbera d’Ebre, el poble que major simbolitza i representa el dolor. Passejar-hi és retornar a l’estiu del 38, quan l’aviació alemanya i l’artilleria de Franco devastaren el poble. Una fantàstica ruta plena d'història i simbolisme.