dijous, 17 d’abril del 2014

Pla de la Calma

El passat dimarts 8 d'abril vàrem fer una nova sortida pel massís del Montseny. En aquest cas a la seva part més occidental on hi ha el Pla de la Calma. Aquest te una àmplia extensió que inclou varis municipis i és travessat per un sender, el GR 5, conegut també com el camí dels miradors. I es que les vistes son espectaculars miris per on miris. Nosaltres hem començat al collet de Terrús, que s'hi pot accedir per una pista que surt de Collformic, un dels punts habituals per pujar al Matagalls.











El primer que hem fet és acostar-nos fins a l'església de Sant Cebrià de la Mora. Una capella d'un color rogenc que queda just a sota del Pla de la Calma i que està documentada el 1099, tot i que hi havia petites capelles més antigues. L'edificació actual, romànica del segle XII, és d'una nau amb absis, al qual s'hi van afegir l'any 1580 dues capelles laterals, que ara li donen una planta de creu llatina. Estem en terme de Tagamanent. Des d'aquest punt les vistes cap a la plana de Vic son magnífiques.
Desprès de tornar al coll, hem travessat el pla de la Calma gaudint de la vegetació amb en Toni Vilaró, i de les vistes que hi ha, així com dels elemets patrimonials que hem anat trobant. Es el cas d'una cabana de pastor molt antiga on al seu interior hi ha una pedra, que podia haver estat un dolmen.



Aquesta part del altiplà acull alguns cims que potser no son tan coneguts com el Turó de l'Home, el Matagalls i les Agudes, però que també val la pena pujar-hi. Nosaltres em fet cim del Suï, una muntanya que es troba a uns 1.300 metres d'alçada. Continuem gaudint de vistes explèndides.



I per acabar hem tornat enrere fins a Collformic, ja al municipi de El Brull i a l'extrem nord-oest del Montseny. En aquest punt hi ha un monument en record a les víctimes de la tercera guerra carlina l'any 1874.