dijous, 19 de maig del 2022

Massís del Montgrí

Magnífica sortida al Massís del Montgrí per conèixer els seus atractius més importants amb la companyia de tot un expert coneixedor de la zona, en Toni Roviras. (dimecres 23 de març 2022)



 En concret ens disposem a visitar quatre indrets característics: el cau del Duc, el Castell, l'ermita de Santa Caterina i el cim del Montplà. A tocar del poble de Torroella de Montgrí podem deixar els vehicles i iniciar la excursió amb vistes al massís i el castell. Ens espera una bona pujada que ens agafem amb calma. De seguida podem gaudir de bones vistes. Per arribar al nostre primer objectiu cal deixar el camí tradicional i agafar una drecera cap al cau del Duc. Aquest darrer tram encara és més dret ja que puja de cop, pro val la pena. 











El cau del Duc és una cova càrstica a la vessant sud de la muntanya. Es tracta d'un abric rocós que fou ocupat per homínidis durant el paleolític. S'hi han realitzat vàries excavacions on s'hi han trobat peces que es troben al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. És la cova més gran que hi ha al massís i es creu que hi havia vida fa uns 300 mil anys i que les troballes expliquen com vivien. Una llegenda explica que es comunica amb el castell, però ningú ho ha trobat. Nosaltres ens dirigim cap al Castell però seguint el camí que una mica més amunt es retroba amb el més tradicional que ve del coll de Santa Caterina. Per arribar-hi cap anar amb compte ja que algun tram s'ha de grimpar una mica entre les roques. Als peus de la fortificació hi veiem una pedrera on s'estreia el material per la seva construcció. Des d'aquest punt les vistes ja son espectaculars amb el mar davant nostre i les illes Medes i l'Estartit a tocar.











Acabem d'arribar al castell que manté la seva formació original sent una gran fortificació militar del segle XIII. Es va començar a construir l'any 1.294 pro no es va acabar mai. És una construcció medieval inspirada amb els castells dels templers. Tot i estar inacabat es pot veure el gran treball fet, i fins i tot es pot entrar a l'interior i pujar a tot el perímetre i gaudir de les bones vistes. És un bon lloc per esmorzar i descansar una mica.



Desprès de gaudir d'aquesta impressionant edificació ens tornem a posar en marxa amb una mica de tramuntana de companyia. Baixem seguint el GR-92 fins al coll de la Creu o de Santa Caterina on anem trobant petites capelles. Un cop al coll trenquem a la dreta i ens endinsem a la vall on mica en mica deixem de sentir el vent i recuperem la calma amb un fantàstic paisatge i un silenci acollidor. 











Acabem d'arribar fins a l'ermita de Santa Caterina, un indret molt especial per la gent de les contrades. Fundada al segle XIV es va construir en aquest punt per que sembla s'hi va trobar una verge. Coneguda també per ser ell lloc on transcorre la novel·la de Víctor Català. L'edifici ha sofert multitud de reformes al llarg dels anys. Hi trobem la capella, que ocupa bona part de la planta baixa; les sales del pis superior, ocupades fins l'any 1972 per l'ermità i la seva família, i un soterrani darrera la capella on encara es conserven unes antigues dependències. Un element molt popular és el pou, que es troba al pati del darrera. La tradició popular explica que els nens provenen del fons de les seves aigües. L'ermita està oberta els diumenges i festius i a l'interior hi ha un interessant retaule barroc.
Vist aquest espai seguim la ruta tornant a pujar per anar a buscar la carena que ens ha de portar fins al cim del Montplà. Trobem una barraca de pedra seca utilitzada antigament per la vinya. Cal tenir en compte que al massís hi ha unes 300 barraques i uns 600 km de construccions de pedra seca. 











Sembla impossible. Seguim carenejant fins arribar al cim del Montplà de 310m. i on la boira fa acte de presència i de nou la tramuntana. Des d'aquest punt continuem tenint bones vistes si la boira ho permet i veiem una visió diferent del castell. El mateix nom ho diu, una muntanya plana que ens permet caminar tot gaudint del paisatge tant de l'alt com del baix empordà. Ja només ens queda continuar baixant cap al punt de sortida, passant ara per el coll d'en Garrigàs. Una fantàstica ruta de poc més de 8 kilòmetres i amb un desnivell d'uns 380 metres. Us recomanem però que no la feu en ple estiu ja que la calor acostuma a apretar.

Powered by Wikiloc