diumenge, 11 de setembre del 2022

Batet de la Serra

OLOT – FONT DE LA SALUT - BATET DE LA SERRA – LA TRINITAT
Bonica ruta per La Garrotxa, sortint de la ciutat d’Olot.
Divendres, 1 juliol 2022 (Mª Clara Martínez)


Olot és la capital de la comarca de La Garrotxa, i es troba dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics d'una edat compresa entre els 10.000 i els 700.000 anys, 10 cràters, 23 cons ben conservats i més de 20 colades de laves basàltiques. L'orografia, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació,  sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes d'excepcional valor paisatgístic. 











Hem triat un aparcament a tocar del Pont del Vial, per començar a caminar per una pista forestal en direcció a la Font de la Salut, a partir del mas Bernat. Aquesta font disposa de dos brocs, y depenent del nivell de l’aigua, raja pel de dalt o el de baix. En aquesta ocasió raja tan sols pel de baix, però es és molt agradable trobar aigua en aquest temps estiuenc i de tanta calor.  L'aigua prové de l’interior del volcà Bisaroques, que el tenim per sobre dels nostres caps, i per tant l'atribució de propietats curatives li dóna nom. Seguim la ruta, per pistes de bon caminar, sota l’ombra de grans arbres, i amb suau pujada. Passem a prop de masies molt antigues, Cal Pacient, el Puig de Baix, La Carrera, i arribem al petit nucli de Batet de la Serra. Aquest antic municipi va ser independent fins l’any 1971. Era un municipi compost bàsicament permasies  disseminades i la seva economia es basava en l’agricultura i la ramaderia, amb cap mena de industria important, cosa que va produir a partir de 1970 una forta davallada de la població com a conseqüència de la manca de sortides per al joves, que se'n anaven a Olot a la recerca de treball, i que explica la incorporació del terme al municipi olotí. 











El poble es troba centrat per l'església parroquial de Santa Maria, una de les més antigues de la comarca, documentada des de l'any 977, que antigament havia estat una escola i una rectoria. Un bon lloc per fer una aturada per esmorzar una mica i recuperar forces. Deixem enrere l’altiplà basàltic de Batet i ens tornem a endinsar al bosc. No massa lluny hi ha la Font Faja, una altre raconada que ens ofereix ombra i aigua, ideal per gaudir de un merescut descans. Uns metres més endavant de la Font Faja, en un encreuament de camins, girem a la dreta i anem a sortir a la Font de la Trinitat, i no massa lluny l’església de la Trinitat, entorn d’un grup de cases. 











Prenem ara una carretera en direcció ja de tornada a Olot, però als pocs metres la deixem per seguir un antic camí, on es conserva molt bé tant l’empedrat com els murs de pedra seca. I ja en suau baixada arribem de tornada a Olot, donant per finalitzada la sortida d’avui. Una bonica i tranquil·la caminada, ben ombrejada i amb aigua a les seves fonts, molt adient pels calorosos dies d’estiu. Els camins els trobem marcats amb diversos cartells i marques de Itinerania, de color grog ataronjat, i ens ofereix diverses alternatives per visitar altres punts molt interessants de la zona, tot per bons camins, fàcils de caminar. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.



Powered by Wikiloc