dijous, 3 d’agost del 2017

Morella

Dissabte 1 de juliol de 2017 (Mª Clara Martínez)

La ruta que hem fet avui ha sigut un tant especial. Ens hem sortit dels límits del territori català i ens he arribat a la comarca dels Ports, al país Valencià, a l'extrem NW de Castelló. En concret al municipi de Morella.











Comencem la jornada amb una ruta no massa llarga, poc més de 6 km, i que fem sortint de Xiva de Morella fins la mateixa Morella. Es una ruta lineal, i per tant hem hagut de deixar un parell de cotxes a cada extrem de la ruta.
Xiva de Morella, o simplement Xiva, és un nucli de població de Morella. Està situada a poc més de 6 km de la capital del municipi, enlairada en un turó, a 898 metres d'altitud. Malgrat que és un poble molt antic, els carrers estan pavimentats i les seves cases totalment restaurades. Es tracta d'un lloc ideal per anar a fer escalada, i especialment pel senderisme, atès que es troba envoltat de muntanyes i en plena natura, oferint un encant molt especial per aquest tipus d'activitats. Destaquen en aquesta població l'església parroquial del Salvador, l'antic ajuntament, i l'ermita del Roser.
Deixem enrere el poble i ens dirigim precisament a aquesta ermita, la del Roser. Aquest lloc impressiona per la seva bellesa, en les profunditats d'un barranc i que s'hi arriba per un ombrívol camí, envoltats de pollancres i xiprers. Acompanyen a l'ermita dues petites capelles que es troben de camí, el cementiri i un Via Crucis. Vista l'ermita, ens dirigim a Morella per un antic camí, empedrat en molts trams, i ens crida l'atenció la gran quantitat de masos de grans dimensions que hi ha per tot el territori, alguns completament enrunats, i d'altres molt ben restaurats. Sense cap mena de dificultat, no tardem en recórrer els pocs km que ens separen de Morella. A l'entrada de la població s'hi pot admirar l'aqüeducte de Santa Llúcia, una autèntica obra d'enginyeria per abastir d'aigua la població, i l'ermita de Santa Llúcia i Sant Llatzer. 











Ja en portes de la població, travessem la muralla per la Porta de Sant Miquel, i ens adonem que en aquesta població es respira historia en tots els seus racons i carrerons. Aquest és un poble situat en un turó, completament emmurallat, i presidit pel seu antic castell sobre una gran roca. Fem una passejada a fons per tot el recinte. Visitem el castell i tots els seus racons i gaudim de les espectaculars vistes que hi ha des de les parts més altes.
Recorrem els estrets carrerons del poble i admirem la bellesa d'alguns dels seus principals monuments arquitectònics, com l'església arxiprestal de Santa Maria la Major, el convent de Sant Francesc i diferents construccions civils amb nombrosos detalls d'arquitectura que es remunta a un passat farcit d'històries i llegendes.











Hem viscut una jornada molt intensa i enriquidora, i comença a caure la tarda.
Al trobar-nos en un lloc que ens requereix moltes hores de carretera per arribar-hi, fem nit per aquí, en el poble de Sant Jordi.
El dia següent, per acabar de completar i enriquir aquesta sortida, fem un parell de visites a dos punts molt coneguts de la zona. Es el mateix alcalde de Sant Jordi qui ens explica la historia i la tradició de les construccions utilitzant la tècnica anomenada de pedra seca. Aquesta tècnica era utilitzada per pagesos i ramaders, i servia per construir barraques i murs aprofitant les moltes pedres que omplien el terreny. 











Una segona visita la dediquem al Real Monasterio de la Virgen de la Salud, terme municipal de Traiguera, un espectacular conjunt d'edificacions d'origen gòtic. És l'historiador valencià Joan Ferreres i Nos qui ens fa l'honor d'explicar-nos l'historia i l'evolució d'aquest magnífic recinte arquitectònic.
I amb aquestes dues visites donem per finalitzada la sortida d'aquest cap de setmana, amb dues parts ben diferenciades. D'una banda la ruta de Xiva de Morella fins a Morella i la visita a aquesta població amb tots els seus monuments. D'altra banda, les dues visites en les que s'ha parlat de la tècnica de construcció de la pedra seca, i la visita al Real Monasterio de la Virgen de la Salud.


Esperem que us hagi agradat i us esperem en el proper programa de Caminant per Catalunya.