dilluns, 27 d’abril del 2015

Muntanyes de Prades

Josep Mª Baró (18 abril 15)
Aquest dissabte hem dut a terme una excursió per les muntanyes de Prades, aquest conjunt d'elevacions que no serra com de vegades mal dit se les anomena. Són la continuació de la serralada prelitoral i separen les comarques del Camp de Tarragona de la Conca de Barberà i del Priorat.
Hem recorregut una part d'aquestes muntanyes concretament la part sud-occidental, sortint de la població de Prades que dóna nom a aquest excepcional conjunt muntanyós ens hem dirigit cap a l'ermita de Sant Antoni, es tracta d'una magnífica ermita de pedra vermella construïda sobre un basament sedimentari de gresos del mesozoic. Aquesta ermita havia estat enderrocada a inicis del segle XX i ha estat reconstruïda. Sembla que aquí és on es calcula que havia nascut la població original.












Hem seguit camí cap a una altra ermita la de Sant Roc aquesta de dimensions més discretes que l'anterior probablement del segle XIV en aquesta epoca es solien construir moltes ermites com a conseqüència de la pesta negra ja que es creia es tractava d'un càstig de Déu pels pecats comesos.
Aquesta ermita es troba situada en un coll que porta el mateix nom, ara ja estem a prop de la qual és sens dubte l'ermita més espectacular de totes les que es troben en aquesta zona, es tracta de l'Ermita de l`Abellera.
Es un edifici de l'any 1570. El seu nom derivaria del clot de roca que probablement devia ser habitual de ruscos d’abelles. No podem accedir al interior ja que troben una porta de fusta que ens barra el pas. Afortunadament després de les gestions realitzades per l'equip del programa aconseguim la clau que ens permet accedir a l'interior al final de l'excursió.















Seguim cami ara per un corriol molt bonic que ens porta a passar per sota de aquesta ermita en direcció a la pedra del Grinjol un indret maravellos que ens permet gaudir d'unes vistes excepcionals de aquesta zona desde el mes alt d'aquest conjunt de pedres, també trobem un tancat construit de pedra seca que s'utilitza per guardar el bestiar.
Seguim camí i visitem la font del Mas d'en pagès que trobem seca en aquesta època. Desfem un tros del camí per dirigir-nos a la cova d'en Pere es tracta d'una Bauma de dimensions espectaculars en què es van aixecar parets a la part frontal convertint-la pràcticament en un habitatge enorme.
Estem molt a prop del punt mes alt de la excursió d'avui ens referim al Tossal de Baltasana que amb els seus 1201 metres es el mes alt de la comarca.
Gaudim de una panoramica magnifica de la serra del Montsant i fins i tot dels pirineus aixi com dels pobles del voltant com per exemple Capafonts o el mateix Prades. Ja només ens queda un llarg descens cap al nostre punt inicial no sense abans passar per un bosc de roure reboll ja que en aquesta zona es on trobem l'únic bosc d'aquest tipus de roure de Catalunya.
Poc abans d'arribar al poble podem observar els conreus d'avellaners un producte típic d'aquesta terra que juntament amb el turisme estacional són la principal font d'ingressos d'aquesta comarca.
Salutacions




Fotos: Julio Santiago i Pere Chueca
Més fotos a:
https://www.facebook.com/julio.santiagoortega/media_set?set=a.10205568833854509.1073741967.1662517645&type=1&pnref=story