dilluns, 21 de març del 2022

Calders

CALDERS – ALZINA DE L’EROLA – CASTELL DE CALDERS – FORAT MICÓ
Mª Clara Matínez, dissabte 12 febrer 2022


Caminada per la comarca del Moianès, sense dificultats i gaudint de grans vistes i curiositats. Deixem els cotxes just davant l’església parroquial de Sant Vicenç, al poble de Calders. Aquesta esglesia està documentada ja l’any 980, i és un edifici medieval molt ampliat i restaurat. Sortim del poble i anem a trobar l’alzina de l’Erola, declarada arbre monumental, supervivent del gran incendi del 1994. Al seu voltant hi ha un banc per descansar a la seva ombra. Seguim per un sender amb marques grogues i blanques de PR, és el PR-C 197, Sender del riu Calders. Un sender on podreu descobrir racons inèdits del municipi de Calders: elements patrimonials, arquitectònics i naturals. Hem d’estar atents, trobarem desviaments marcats amb marques grogues que ens portaran a llocs de interès, com les Roques dels Gitanos i la Balma del Cargolaire, que visitarem. 











La Balma del Cargolaire rep aquest nom por haver estat habitada per un home que quan plovia es dedicava a buscar cargols per vendre. A més d’aquesta podem resseguir la cinglera on hi trobem més balmes de grans dimensions. Tornem al camí que portàvem i posem rumb al Castell de Calders, que ja veiem enlairat al cim d’un turó. Anem passant per grans camps de cereal que comencen a verdejar, amb moltes barraques de pedra seca. 











Aquest és un conjunt medieval majoritàriament del segle XI bastit damunt un turó, encerclat per un antic meandre del Calders. Està format per la torre mestra de planta circular, una muralla perimetral, una construcció posterior i les restes de la capella del castell, Santa Maria del Castell de Calders. Aproximadament la meitat de la torre s'ha esfondrat. La muralla, que es conserva parcialment, ressegueix el perímetre de l'esplanada al cim del turó. Té un baluard quadrat. Adossat a la muralla s'aixequen les restes d'una construcció posterior al castell, possiblement es tracta d'una masoveria, amb un soterrani que devia servir com a cisterna. Des d’aquí tenim unes esplèndides vistes de la plana i el poble de Calders, enlairat en la muntanya. Un bon lloc per fer una aturada i esmorzar. 


Ja recuperats, tornem a baixar a la plana i tornem a resseguir el PR, que ens porta fins una raconada on hi ha el Molí del Castell, un antic molí fariner, amb un bonic salt d’aigua. 











Passem a prop de l’ermita de Sant Andreu de Bellveí, hi ha un plafó informatiu, però està tot emboscat i quasi no s’aprecia res de l’edifici. I no massa lluny, la Font i la Fàbrica de Bellveí, testimonis d’un passat en que els cursos d’aigua eren aprofitats per generar energia i crear colònies tèxtils. Seguim per la pista, i en un altre desviament anem a donar un cop d’ull al Forat Micó, una curiositat geològica. Aquesta formació rocosa de material calcari, s'ha anat formant durant anys per l’acció de l’aigua que regalimava per les parets i que hi va anar dipositant, gràcies al degoteig, petites restes de carbonat càlcic. Diverses tosques i petites estalactites folren el túnel, donant-li un aspecte molt interessant.











Ja tan sols ens queda tornar al poble de Calders, passant per un parell de miradors al castell que fan les nostres delícies. Una ruta sense complicacions, per anar fent, aprofitant per visitar racons que ens poden arribar a sorprendre molt. A la part final ens ha plogut una mica, però hem pogut completar la gravació del programa. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc