dissabte, 24 de setembre del 2022

La Bisbal d'Empordà

LA BISBAL-SANT POL-VEÏNAT DE LES RABIOSES
Dimecres 13 juliol 2022 (Mª Clara Martínez)


Avui ens mourem pel Baix Empordà, entre els municipis de La Bisbal i Cruïlles. La Bisbal es la capital del Baix Empordà i el seu origen es mol antic. Als segles IX i X, diverses vil·les romanes s’escampaven pel territori i es van anar agrupant en petits nuclis que més tard formarien La Bisbal, Sant Pol i Fonteta. Al 881, aquests territoris ja eren propietat dels bisbes de Girona. A l’any 904 es va aixecar a La Bisbal una església i un palau, constituint-se en el nucli principal. A l’edat mitjana, La Bisbal estava emmurallada, amb carrers estrets i sinuosos i una plaça Major porticada. A partir d’aquí, la ciutat va anar prosperant i creixent fins arribar a ser designada com a capital de la comarca del Baix Empordà. Aparquem els cotxes molt a prop del Convent de Sant Sebastià o Convent de Sant Francesc. Fou un convent franciscà, fundat al 1850, al lloc on hi havia una ermita dedicada a Sant Sebastià. A finals del segle XX, l'edifici es va dedicar a l'Escola de Ceràmica. Des del 2003 també és un dels centres de la Fundació Acollida i Esperança.











Comencem a caminar per pistes forestals i posem rumb al nucli de Sant Pol. Passem pel davant de grans finques amb edificacions molt antigues que conserven les estructures típiques de les antigues masies catalanes. Els camps de cereals ja han sigut segats i ara són sembrats de grans bales de palla, i la calor comença a apretar de valent. Abans d’arribar al nucli de Sant Pol ens desviem una mica, per un sender, per anar a veure un pou de glaç. Aquests pous de glaç es van construir en una època en que el clima era molt més fred, i aquest gel s'utilitzava per conservar els aliments i en medecina. Tornem al camí principal i fem una visita al nucli de Sant Pol, format per poc més d’una desena de masos de pedra, edificats al voltant de la seva mil·lenària església romànica. Al costat de l’església hi ha una raconada amb uns bancs i una font, ideals per esmorzar una mica.


Seguim ruta, creuem la carretera de la Ganga, travessem la riera de Vilar i ens dirigim al veïnat de Les Rabioses. Es tracta d’un grup de masies disseminades que deuen el seu nom a l’època dels senyors feudals, de quan aquest tenien «dret de cuixa» sobre les dones dels seus dominis. Les noies d’aquest veïnat van esperar al seu senyor quan aquest anava a exercir el seu dret, el varen apedregar i el varen matar. Seguim caminant, ja en direcció de tornada a La Bisbal, amb molt bones vistes de Cruïlles, Sant Miquel de Cruïlles i Sant Sadurní de l’Heura.
En el Mas Massaller hi ha un ramat de cabres i una botiga de làctics i productes propis. Una mica més endavant tornem a creuar la riera del Vilar per una palanca i en pocs minuts ja som de tornada als cotxes. 


Una caminada molt fàcil i apta per a tothom. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

dimarts, 20 de setembre del 2022

Matagalls

MATAGALLS, des del coll de Bordoriol.
Dissabte 9 juliol 2022 (Mª Clara Martínez)

 
 El Montseny és un massís muntanyós a cavall de tres comarques: el Vallès Oriental, Osona i la Selva. Està constituït per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma (1.344 m); el Turó de l’Home (1.706 m) i les Agudes (1.706 m), i, finalment, el Turó de Matagalls (1.697 m). Aquests tres conjunts estan units entre si per colls. Una gran part d’aquest massís es correspon amb l’espai protegit del Parc Natural del Montseny. Una de les rutes més populars per fer el cim del Matagalls, al Massís del Montseny. Deixem els cotxes al coll de Bordoriol, al Km 3 de la carretera que va a Santa Fe, des de la carretera de Viladrau, i iniciem la caminada a allà mateix. Anem uns metres seguint el sender local SL-C 82, que ens pujaria directament al Matagalls pel coll Pregon, però en un revolt a esquerra molt tancat el deixem i seguim de front. Aquest sender local el farem de baixada. Anirem pujant molt suau, per còmoda pista i sota l’ombra de boniques fagedes, travessarem diversos torrents, com el torrent del coll Pregon, i passarem per diverses fonts: font de l’Atlàntida, de l’Amistat, Generosa, de l’Avet Blau, Rupitosa... 











A la Reserva de la Biosfera del Montseny hi ha quasi 900 fonts identificades. Al costat de cada caminoi, de cada masia i de cada ermita hi ha una font. A la plaça Major de cada poble no hi pot faltar la seva font. I al seu entorn, vegetació i fauna típica d’aquests entorns. Alguns animalons, cas del Tritó del Montseny, únic i autòcton del Montseny. Arribem a la Font Rupitosa, i pocs metres més enllà, la cosa s’embolica i el camí es complica. La pista es converteix en sender força costerut i empedrat. Una metres més i el sender gira a l’esquerra, en fort pendent i amb més pedres... fins i tot, en algun pas ens fa posar les mans a terra. De mica en mica anem guanyant alçada. Travessem el Torrent del Sot de les Cordes, superem un costerut tram ascendent, i ens plantem al coll d’Ordials. Ens podem arribar-nos al cim del Turó del Faig Sec i tornar al coll. Un bon lloc per esmorzar i recuperar forces.











Ja recuperats, ens dirigim al Turó Gros del Pujol, fem una visita a la Font dels Cims per refer-nos d’aigua fresca, i ja enfilem el cim de Matagalls. Aquest és un cim emblemàtic del Montseny i de l’excursionisme català. Té 1.698 metres d’alçada i al cim s'hi pot trobar un vèrtex geodèsic, juntament amb una creu de dimensions considerables, dedicada a Mossèn Cinto Verdaguer. En aquesta creu, entre altres plaques, n'hi ha una en record del també mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista, en memòria de qui es va crear la Travessa Matagalls-Montserrat. L’entorn i les vistes es mereixen una bona aturada per gaudir-ne plenament. 


La baixada la fem pel coll Pregon, una important cruïlla de camins, on conflueixen diverses de les vies d'ascens al cim, com les que venen de Sant Marçal, del coll de Bordoriol i de Sant Bernat. És un curiós pla herbat enmig de l'espessor del bosc. Hi ha un petit monòlit dedicat a Pau Casals enmig del prat. En una de les seves cares, hi ha una senyera i un violoncel dibuixats amb la inscripció "A Pau Casals, mestre del violoncel i missatger de la pau cristiana arreu del món. XXVIè Aplec de Matagalls, any 1975". 











Seguim baixant, per còmoda pista forestal, ara sí, seguint el sender local SL-C 82, amb impressionants vistes de Les Agudes i Turó de l’Home, i ja més avall, veiem la Creu de Matagalls, lloc on érem fa no massa minuts, allà dalt, molt lluny. Igual que la pujada, la pista que ens baixa cap al coll de Bordoriol travessa impressionants fagedes, cosa que ens aporta una mica de frescor en un dia de forta calor estival. Arribem a l’aparcament del coll de Bordoriol, onhem deixat els cotxes, i donem per finalitzada la sortida d’avui. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.

Powered by Wikiloc