dilluns, 7 de gener del 2019

Castell de Milany

Dimarts 11 desembre 2018
Excursió circular per uns paratges que mereixen ser visitats pels excursionistes: la pujada al castell de Milany des de Vallfogona de Ripollès i baixant per la serra pel torrent de la Masica, de Llastanosa o del Tornall, un indret que s’ho mereix.
El municipi té un nucli medieval molt ben conservat. Consta d’una plaça central, la plaça de la vila, al voltant de la qual i de forma circular s’hi construïren els antics habitatges, algunes porxades, i es desenvoluparen els carrers fins a unir-se amb el recinte del castell. Antigament aquest nucli estava emmurallat i el seu interior només era accessible mitjançant tres antics portals. Cal fer-hi una visita abans o després de l'excursió. 











De fet sortim a tocar de la plaça de la Vila i baixem cap al pont medieval que data del segle XIV  i que antigament era lloc de pas per anar al castell de Milany i Vidrà. Ens ajuda a travessar la riera de Vallfogona i a agafar el nostre camí cap a la dreta tot seguint les marques del GR-3 i també les d'Itinerànnia. Una ruta amb pujada constant amb molt bones vistes a mida que anem guanyant metres fins arrobar al coll de Milany i posteriorment al castell. Haurem fet uns 600 metres de desnivell.
El Castell de Milany és un cim de 1.533 metres que es troba en el límit municipal entre els municipis de Vidrà i de Vallfogona de Ripollès. Hi trobem les restes i ruïnes de l'antic castell. La fortalesa està molt malmesa, només en resten alguns paraments de pedra, la majoria baixos. Es conserven les restes de la torre de l'homenatge i d'una sala rectangular contigua, que podria ser la capella del castell. També es conserva una cisterna. En els darrers anys s'hi han fet diverses actuacions de consolidació i excavació arqueològica.












El cim ens ofereix unes vistes espectaculars, es domina l’espai entre el Montseny i els Pirineus i de Pedraforca a Canigó.
En un sol cop d'ull es pot albirar el Montseny, l’Alta Garrotxa, la Mola, Montserrat, Rasos de Peguera, Pedraforca, Cadí, Tossa d'Alp, Puigmal, Bastiments, Costabona, Canigó, Albera...



Un cop de nou al coll de Milany, seguim ara la carena i la zona de pastures seguint de nou les marques fins al Puig de l'Oliol. En aquest punt ja deixem el GR i seguim els senyals d'Itinerànnia i d'un PR. Durant una estona es va carenejant, amunt i avall suaument, entre una vegetació de gran bellesa. Es passa el pla de la Bronza i s'arriba a una tanca de filferro espinós que travessem en arribar a la serra de l’Obiol i el seu extens herbassars. Baixem per un estret i ben fressat corriol que ens farà gaudir a cada pas del fresquívol torrent de Masica i els seus entorns, ara acostant-nos a l’aigua, ara enlairant-nos, però sempre fruint del torrent i d’una frondosa i silenciosa fageda, i de la solitud del paratge, que ens permetrà caminar sota l’ombra. Seguint el torrent en baixada, ens acostarem a un parell de saltants d’aigua alts i bonics en un lloc d’encanteri on deixar la mirada perduda.












El camí que baixa pel torrent de la Masica és un marcat i pintoresc corriol que s’arriba fins un una pista forestal que passa pels collets d’en Bauma. Un cop a la pista i ja a prop del poble, passem per la Font de la Tosca. La Tosca del Pinetar o cova dels encantats o de les encantades és una formació rocallosa de travertí de vàries desenes de metres de gruix que s’ha anat formant a partir de la lenta i
contínua deposició, al llarg dels segles, del carbonat de calci dissolt en l’aigua de la font de la Tosca. És espectacular quan hi baixa aigua, que es precipita des de dalt d’una aglomeració de pedra tosca molt consistent i que cau pràcticament sobre el camí. El paratge és molt bonic i es fa contemplar. Unes escales ens acostaran, en pocs minuts, a l’interior.












I de seguida podem tornar a passar per el pont i pujar de nou al poble de Vallfogona de Ripollès. Una excursió d'uns 16 kilòmetres amb un desnivell acumulat de 850 metres. Fins a la propera.