dissabte, 9 de març del 2013

Salts d'aigua del Cabrerès

Aquest passat divendres 8 de març l'Andreu i en Toni Vilaró han aprofitat el dia per fer una nova gravació per el programa Caminant per Catalunya. En aquest cas han aprofitat les abundants pluges dels darrers dies per gaudir d'algunes de les rieres que hi ha a Osona, a la zona del Collsacabra.
En concret s'han acostat fins a Tavertet per visitar els salts de Tirabols, del Molí Bernat, al sot de Bala, i la Cua de Cavall al torrent de l'Avenc.
A Rupit els salts de Merandes i de Sallent. Aquest últim el vàrem visitar fa algunes setmanes amb poca aigua, tot al contrari que aquest divendres, en que el salt estava espectacular.
I finalment a la zona de Cantonigrós han gaudit d'un altre conegut de les nostres sortides per Osona, el salt de la Foradada.
Una jornada ben aprofitada i que de  ben segur ens haurà deixat unes imatges espectaculars i que podrem gaudir en breu al programa.


dimecres, 6 de març del 2013

De Borredà a Sant Sadurní de Rotgers

El passat dissabte, dia 2 de març de 2013 varem anar a gravar l’excursió que varem titular “De Borredà a Sant Sadurní de Rotgers”.
L’excursió d’avui era curta, uns 11 quilòmetres, amb un total d’ascensió acumulada de sols un 388 metres, ja que teníem el compromís d’anar a una calçotada a Matamala, a Les Llosses.
En un dia esplèndid varem començar a les vuit del matí aquesta excursió des de la plaça major de Borredà. La veritat és que el camí es molt maco e interessant, amb vistes magnífiques sobre la serra del Picancel i el Catllaràs.










El camí d'anada (un tram del GR 4) passa per un camí de bast empedrat a plec de llibre i porta fins el rec del Pontarró i el pla del Putxot, a un tiro de pedra de l’objectiu final, Sant Sadurní de Rotgers.

L’església de Sant Sadurní de Rotgers és una autèntica preciositat, recentment restaurada, amb un absis del segle XI molt curiosament connectat amb una nau de arc apuntat de finals del segle XII. El campanar sobre la nau confereix al conjunt molta identitat.
Havent esmorzat, amb la coca ensucrada tradicional, que avui tothom ha estat d’acord en que estava molt al punt, hem visitat l’església, gràcies a que la persona que atén les visites s’ha presentat a una hora idònia per nosaltres. Veure una còpia del frontal d’altar dins del marc de l’església confereix un plus a la contemplació d’una joia artística.


El segon objectiu era trobar la cova de Rotgers. Hem trobat l’entrada 2 de la cova, un fenomen càrstic sobre guixos, que té més de 1.000 metres de llargada i tres entrades.
De tornada, l’obertura d’una pista nova ens ha portat fins el plans de Canemars, amb un estalvi de camí. En aquest punt hem agafat de nou un GR, el 141, el Sender Circular de Borredà, que pel coll de Bas ens ha portat a Borredà.











Abans d’arribar a l’inici i final de l’excursió de avui, Borredà, hem passat per la casa de Graugés, on hem vist el ramat de ovelles que tenen, que per sant Joan de l’any passat, varem retrobar al coll de la Creueta, quan anava cap al Pla d’Anyella.
En Jordi, neòfit en tema de calçotades, ha fet una bon paper durant el dinar i no ha fet gaire marranada.

Escriu: ANTONI LLAGOSTERA
Fotos: RAMON BUSQUETS