dijous, 4 de febrer del 2016

Pont del Diable

Interessant sortida la que vàrem fer el passat dissabte 30 de gener a la comarca del Tarragonès, que per cert encara no haviem trepitjat. El motiu, fer una ruta circular per els entorns del Pont del Diable o aqüeducte de les Ferreres. Aquesta construcció romana es va aixecar per poder portar aigua del riu Francolí a l'antiga ciutat de Tàrraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'època romana.










El pont té una llargada de 217 m. i una alçada màxima de 27 m. Consta de dos nivells d'arcades sobreposades amb 11 arcs al nivell inferior i 25 arcs al nivell superior. Actualment es pot travessar per on circulava l'aigua, i també es pot veure des de sota, on és realment espectacular. L'any 2000 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la  UNESCO juntament amb la resta de monuments romans que formen el conjunt arqueològic de Tàrraco.
La excursió l'hem complertat amb un recorregut que passa per diversos masos antics de la zona. El Mas dels Arcs i el Mas d'en Granell, utilitzats com a residències d'estiu. Eren importants masies, que actualment estàn pràcticament en runes. I el Mas d'en Garrot, on a les rodalies hi ha la font amb el mateix nom, situada en un lloc curiós. Es un indret que tradicionalment ha estat molt visitat per els tarragonins com a lloc d'esbarjo. Sobretot, s'hi anava en dates senyalades al calendari, com el Divendres Sant, el Dilluns de Pasqua o el dia 1 de maig entre d'altres. I hem tornat cap al punt de sortida seguint un tram del riu Francolí, un dels més importants d'aquestes contrades, amb una longitut d'uns 80 kilòmetres.











I per acabar ens hem desplaçat amb el cotxe, fins a la pedrera del Mèdol, on podem veure d'on extreien els blocs de pedra per fer les construccions romanes. Es diu que aproximadament es van extreure uns 50 mil metres cúbics de pedra.


Fotos: Julio Santiago