dijous, 10 d’agost del 2023

Plana de Vic

PLANA DE VIC – CREU DE LA MIRANDA – COSTES MALES – SENTFORES
Divendres 28 abril 2023 (Mª Clara Martínez)


Bonica sortida per la Plana de Vic. Sortint del petit nucli de Sentfores, al municipi de Vic, prenem l’Antic Camí de Muntanyola, i poc més d’un km més endavant, en arribar a una bifurcació, deixem els cotxes en l’entrada d’un pla, ben arrambats, que no facin nosa. Comencem a caminar allà mateix prenent el camí de l’esquerra, en direcció a Fontarnau, on ens aturem a visitar la petita ermita de Santa Margarida, i el mas Fontarnau. Aquest es un antic mas consignat al fogatge de 1553 sota el nom de Joan Font Arnau, La masia té una estructura complexa, fruit de les ampliacions realitzades al segle XVIII. La capella és l'antiga església de Santa Cecília del pla de la Carrera, sufragània de l'antiga parròquia de Sant Martí de Sentfores. Consten notícies des del 1150.











Deixem enrere el mas i seguim per la pista forestal, en suau ascens, passant per davant la Caseta de Fontarnau i iniciant el tram mes costerut del recorregut d’avui, l’ascens al mirador de la Creu de la Miranda. La pista fa unes llargues llaçades que ens permeten arribar al coll, on iniciem una anada i tornada al mirador de la Miranda. La Miranda es una antiga casa senyorial situada a vuit quilòmetres de Vic, en un bonic entorn natural. Als voltants es poden fer nombroses activitats a l'aire lliure com senderisme, cicloturisme, equitació o vol en
globus aerostàtic. A pocs metres, al cim del turó hi ha la Creu i el Mirador de la Miranda, des d’on tenim espectaculars vistes de tot el nostre entorn: la Plana de Vic als nostres peus; davant nostre part del Montseny: Tagamanent, Pla de la Calma i Matagalls; al fons Cabrera, Pla d’Aiats, Puigsacalm... i més lluny, el Puigmal i muntanyes del seu entorn. Aquest es un lloc idíl·lic, en el que no dubtem en fer una aturada per esmorzar i gaudir del paisatge.











Amb la panxa plena, desfem el camí fins el coll, continuem per la pista, passant pel costat de les runes de l’antiga masia de La Telleda i en poca estona arribem a Cal sord. En front d’aquesta masia, a l’esquerra, surt un corriol que en forta baixada ens porta a donar una ullada a la cabana de Mn Alfons. En aquesta cabana hi va viure el capellà administrador de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, Alfons Bonvehí, l’any 1936, fugint de la Guerra Civil. Tornem a Cal Sord i no tardem en arribar a un dels punts més interessants del recorregut d’avui: les Costes Males, Batlands, o Xaragalls... 


Aquests turons són fruit de la sedimentació d’un mar interior de fa 50 milions d’anys i la seva posterior dessecació i erosió. Pugem i baixem uns quants turons i no parem d’admirar la bellesa del paisatge. 











Ens tornem a posar en marxa, encara falta un darrer punt en que tornem a fer una anada i tornada: l'Església Vella de Sant Martí de Sentfores, que es troba quasi en runes i engolida per la vegetació. I ja tan sols falta seguir la pista fins tornar al lloc on tenim els cotxes. Una sortida molt fàcil, apta per a tothom, que es pot fer amb nens i en un matí. No hi ha punts d’aigua, per tal cal que a l’estiu aneu preparats. I sobretot, sigueu respectuosos amb els camps i propietats privades que travessem. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc