diumenge, 17 de març del 2019

Serra de Bac de Grillera

Dissabte 26 gener 2019 (Mª Clara Martínez)
Magnífica sortida recorrent la Serra de Bac de Grillera, que es troba a la comarca de l’Alt Empordà, entre els municipis d’Albanyà i Maçanet de Cabrenys, amb una elevació màxima de 1.057 metres. Es tracta d’una zona de muntanyes escarpades que ens recorda la morfologia de l'Alta Garrotxa. De fet, passejarem per la zona límit entre l'Empordà, la Garrotxa i el Vallespir. Per la seva situació, ofereix unes vistes excel·lents cap al Massís de les Salines, Canigó, Bassegoda i també cap a l'Albera i el Cap de Creus.











Per arribar al punt d’inici de la ruta, cal prendre la carretera que va de Darnius a Costoja. Passat Maçanet de Cabrenys, en el punt quilomètric 22,2, trobarem una explanada a l’esquerra de la carretera, amb un pal indicador de senderisme. Aparquem i allà mateix comença la ruta, al Coll dels Horts. Comencem per pista forestal, i en el primer encreuament, anem cap a la dreta, arribant en pocs minuts a l’església de Sant Cristòfol dels Horts. Aquesta va ser l’església parroquial d’un poble de masies esparses, ara abandonat. Està documentada des del any 990 i es troba en un lamentable estat d’abandó. Molt a prop de l’església hi ha l’antic mas dels Horts.
Seguim un camí molt ben marcat i fàcil de seguir, que forma part de la xarxa de camins de Itinerànnia. Arribem al collet de la Fiola, on mig s’aguanta un altre magnífic mas: el mas de la Fiola.











Davant d’aquest mas iniciem un anar i venir al Castell d’Arget. Per arribar al seu cim cal fer un tram de camí equipat amb cadenes, amb alguna fàcil grimpada. Magnífica talaia que ens permet albirar el Cap de Creus i el Golf de Roses i més a prop la serra de Mont, el Bassegoda i el Puig del Comanegra. Malgrat el seu nom, no hi trobarem les restes de cap castell ni de cap construcció. Pot ser als volts del segle VIII, amb l’enfonsament del poder visigòtic i l’arribada de l’Islam, hi va haver alguna mena de torra de vigilància.
Desfem el camí fins arribar de nou al mas de la Fiola, on decidim para una estona per esmorzar i recuperar forces. Iniciem l’ascens cap el Puig de la Gavarra, el punt més alt de la ruta d’avui. El camí és força costerut i de ben segur que a l’estiu ens faria patir per la calor. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic, i les vistes són impressionants. Fem un lleu descens per el costat contrari del que hem vingut i ara, carenant, encarem el Castell de Bac de Grillera.
A simple vista sembla inexpugnable, però unes cadenes ens marquen el camí, alhora que ens ajuden a pujar. Per la gent que no s’atreveixi a grimpar per aquesta vertical paret, o que porti gossos, quan arribem a la base de la paret de pedra veurem que a l’esquerra surt un corriol. Si el seguim anem vorejant la muntanya, i en pocs metres arribem a l’altra banda, des de la qual és molt més fàcil accedir al seu cim. Malgrat no ser tant alt com el Puig de la Gavarra, el Castell de Grillera és un 100 cims de la FEEC. I s’ho mereix!
De nou ens trobem en una talaia amb unes espectaculars vistes a 360o Des d’aquí es veu una extensa panoràmica de l'Empordà, la Garrotxa i el Pirineu (Comanegra, Costabona, Canigó). Sembla ser que no fa massa temps hi havia rastres d’una paret i el pagesos de la contrada, un segle endarrere asseguraven l’existència d’altres vestigis. L’any 954 es parla del Castell Bac de Grillera. Es de suposar que es tractava d’una altre torre de guita, anterior al segle X, i que tenia relació amb la d’Arget.











I no massa lluny, ja veiem el Santuari de la Mare de Déu del Fau. Abans d’arribar-hi, passem per una curiosa esquerda de les roques (el Pou del Fau) que ens recorden els Bufadors, però en petit.
Santa Maria de la Fau, Mare de Déu del Fau, Mare de Déu de les Formigues o de les Alades, és una església del municipi d'Albanyà. Com a nota curiosa, cal esmentar que el santuari de la Mare de Déu del Fau es coneix també amb el nom de les Formigues o de les Alades, perquè segons una llegenda, a cavall entre el segle XVII i XVIII, un dia de la Mare de Déu de setembre, el dia vuit, van morir per milers, al santuari i als seus voltants, pilons i pilons de formigues alades.
L'ermita de la Mare de Déu del Fau o de Santa Maria pertanyia a l'antic terme parroquial de Carbonils, ara terme d'Albanyà, al límit amb Maçanet de Cabrenys. La imatge de la Mare de Déu va ser destrossada el 1936 i va ser reposada amb una de semblant a l'anterior el 1948. Actualment es troba abandonada, però un gran treball de restauració del grup Senglanessos Esports de Muntanya, de Maçanet de Cabrenys, ha aconseguit que es mantengui en tot el seu esplendor.
A partir d’aquí iniciem el retorn al punt on tenim els cotxes, primer per sender i de seguida per còmoda pista forestal. A mig camí trobem un gran teix, i més endavant la Font del Bac. Seguim per la pista i no tardem en arribar al Coll dels Horts, on hem començat la ruta aquest matí.


Ruta sense complicacions i camins molt ben marcats i fresats. Les grimpades es poden evitar. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.