dilluns, 20 de març del 2017

Sant Pere de Rodes

El passat 11 de febrer vàrem fer una magnífica sortida a la comarca de l'alt Empordà, dins el Parc Natural del Cap de Creus i visitant el Monestir de Sant Pere de Rodes.
El punt de sortida el vam fer des de la població de El Port de la Selva, molt tranquila en aquesta època de l'any. Després de tafanejar una mica per els seus carrers i per el port, hem començat a caminar per un primer tram de Camí de Ronda, on el mar és el protagonista fins al punt que a l'esquerra, ens enfilem cap a la vall de Santa Creu. Anem deixant el mar per endinsar-nos en paisatges de pedra seca i conreus de vinyes tot fent un tram de camí ramader.












El veïnat de la Vall de Santa Creu encara conserva carrers estrets i costeruts sobre roca viva. Hi destaca l'església de Sant Fruitós que data del segle XVII on hi ressalta un campanar d'espadanya.
El camí continua amb una pujada exigent per la carrerada de Cloells on anem trobant abeuradors i corrals com els d'en Marcelet construits amb pedra seca.
Més amunt trobem algun antic mas i mica en mica ens acostem al conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes. Primer trobem l'església de Santa Helena d'origen pre-romànic i amb una torre campanar de gran singularitat.












Al seu voltant hi ha les restes del poblat medieval de Santa Creu. Seguint un camí molt ben condicionat ens acostem al Monestir. 
Aquest cenobi sen tenen notícies del 878, quan era una humil cel·la monàstica. Durant la primera meitat del s. X ja va ser una abadia independent. L'element més important del monument és l'església, obra cabdal i única en el seu tipus dins del romànic català.














També són destacables la  torre de defensa i el campanar, així com els dos claustres superposats i les restes de decoració pictòrica mural.
Abans de continuar ruta val la pena pujar al Castell de Sant Salvador de Verdera, a 670 metres d'alçada. Fixeu-vos que hem començat a peu de mar, per tant hem fet un bon desnivell.
Al cim es conserva una església i una estructura de planta rectangular que hi queda arrossada i les restes de les muralles.
Les vistes son excepcionals. Per un cantó el Port de la Selva i Llançà i gran part del Cap de Creus. I per l'altre, tot i que avui la boira ho ha impedit, el golf de Roses i part de l'Empordà.











Tornem a baixar cap al Monestir per seguir camí en direcció a la Selva de Mar on hem acabat la excursió.
Un petit municipi amb molta riquesa de paisatges i amb un important patrimoni arquitectònic que ens permet conèixer la història d'aquest indret.
Destaquen quatre torres de les antigues muralles dels segles XVI-XVII, època en que sovintejaven els atacs de la pirateria.


Una excursió molt interessant combinant mar i muntanya, en una època que no està masificat i es pot gaudir de molta calma.