divendres, 26 de juliol del 2019

Lloret de Mar - Tossa de Mar

LLORET DE MAR - TOSSA DE MAR per Camins de Ronda
Mª Clara Martínez (4 maig 2019)
Una espectacular sortida per la comarca de la Selva, a la Costa Brava, resseguin alguns des seus bonics Camins de Ronda. La qualifico de caràcter moderat per ser una mica trenca-cames.... L’inici de la caminada d’avui és a Lloret de Mar, a la comarca de La Selva. Si ens volem entretenir podem fer una visita a l’església parroquial de Sant Romà, al castell de Sant Joan, o a la Cala Banys, un racó d’impressionant bellesa.
Nosaltres iniciem la caminada a la platja, en direcció a Tossa de Mar. El passeig marítim de Lloret de Mar és un espai obert de gran bellesa, amb tota mena de serveis, presidit per la preciosa platja. Acabat el passeig comencem a gaudir de bonics racons, com el Racó des Carall Bernat, sa Caleta, o el magnífic castell d’en Plaja, projectat per l'arquitecte Isidor Bosch i construït per l'industrial gironí Narcís Plaja, com a xalet d'estiueig, el 1940.












Comencem a vorejar la costa pel Camí de Ronda, gaudint d’espectaculars racons d’aigües transparents i de fantàstics colors. Cala des Frares, cala d’en Trons, cala d’en Simon..... i les espectaculars escales de la zona de la Tortuga. Aquestes escales varen estar molts anys tancades per culpa d’un fort temporal de l’any 2006 que les va deixar intransitables i molt perilloses. Per sort ja han sigut restaurades. Ara toca fer un tram de camí una mica per interior, travessant una gran zona urbanitzada. El Camí de Ronda no voreja tot el penya-segat.
Arribem a Cala Canyelles, on hi trobem un Club Nàutic, restaurants, diverses ofertes lúdiques i una bonica platja que ens convida a fer una aturada, esmorzar i fins i tot un bany de les més intrèpides. Deixem enrere la cala de Canyelles i tornem a l’interior, vorejant la finca de can Joncadella. Aquesta finca ha donat molt a parlar. Els propietaris de la finca privada de Can Juncadella, vinculats al president de Kazakhstan, van tancar part d’un tram de camí públic, el GR-92, i tot i que per sentència judicial s’els va obligar a obrir la tanca, fer aquest recorregut és pràcticament impossible a causa de les mesures d'intimidació que utilitzen els amos per allunyar i espantar els visitants que gosen traspassar la porta d'entrada. Una autèntica pena que es permetin aquestes situacions......  

 









Una pista forestal que acaba en un costerut caminet ens porta fins la Cala Morisca. Aquesta és una de les poques cales autènticament verges que queden a la Costa Brava. No s’hi pot arribar en cotxe, no hi ha edificacions a la vista, ni serveis de cap mena.... un paradís!
De l’extrem oposat a l’entrada de la cala en surt un costerut camí que travessa la Punta de Portopí i ens porta a la platja de Portopí. Atenció!! És un petit tram molt costerut, i després hi ha la baixada a la platja de Portopí amb un tram equipat amb cadenes. No és res de l’altre món. Es pot fer perfectament.
A l’altra banda de la cala Morisca hi ha tot un seguit de platges paradisíaques; Platja de Portopí, la cala llorell que forma dues platges: platja de Garbí de Llorell i platja de Llevant de Llorell. Estan separades per afloraments rocosos que en cap moment són problema per esquivar. Quan arribem al final de la cala Llevador, ens comencem a enfilar per les instal·lacions del càmping Cala Llevadó, fins arribar a una pista asfaltada.











Des de platja Llorell podriem seguir per senders, vorejant els penya-segats fins arribar a Tossa, però decidim fer el camí que ens queda per l’interior, per pista forestal, seguint el GR-92. Passem per l’anomenat Xalet Vermell, i a prop de Tossa ens desviem del GR-92 per arribar-nos als miradors d’es Cards i entrar a la població pel castell. Val la pena fer una bona passejada pel castell i el seu entorn. La Vila Vella de Tossa és l'únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana i que va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional l'any 1931, es troba dins d'un recinte emmurallat construït entre els segles XII i XIV, com a defensa pels problemes amb la pirateria, se'n conserva gairebé la totalitat del perímetre original i tres grans torres cilíndriques.

I aquí donem per finalitzada la caminada d’avui. Una espectacular ruta, descobrint cales i racons amb molt d’encant, i pobles amb una gran historia. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.