dijous, 19 de juny del 2014

Camí Ral Vallfogona

El passat dilluns vàrem fer una nova sortida per Vallfogona de Ripollès, enllaçant amb Ripoll a través de l'antic camí Ral.
El primer que  vàrem fer és visitar el nucli medieval de la població ripollesa.
El casc antic consta d'una plaça central al voltant de la qual i de forma circular s'hi construeixen les antigues vivendes. Antigament estava enmurallat, com ho demostra una de les entrades que es conserven, el portal de la Muralla.
Sortint de la població hem visitat l'ermita de Santa Cecília de Ragord, a prop del mas del mateix nom. És romànica del S XII i tot i que l'exterior presenta un bon estat, l'interior està abandonat.
Seguint camí passem antigues masies, encara amb activitat, com la Muntada o can Masnou entre d'altres.










També seguim i creuem algunes rieres com la de Vallfogona.
Hem passat per el Hostal de Sant Eudald, i ens hem acostat a Ripoll entrant per el barri de Vista Alegre.
Hem acabat a Sant Miquel de la Roqueta, una capella modernista de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver.


diumenge, 15 de juny del 2014

Congost de Mont-rebei

El passat dissabte 7 de juny vàrem tenir el privilegi de fer una magnífica excursió al congost de Mont-rebei. En aquest punt el riu Noguera Ribagorçana travessa la serra del Montsec, al límit entre la Franja i Catalunya a les comarques de la Noguera i Pallars Jussà. És un indret d'indubtable valor ecològic per la fauna salvatge que alberga i per la bellesa del seu paisatge agrest. El pas pel congost es fa íntegrament per un camí excavat a la roca, i en algún punt per petits túnels. Tot i que no és aconsellable per les persones que tenen vertigen es pot fer molt be, i en tot moment hi ha un cable que acompanya la ruta i dóna seguretat. 












Nosaltres hi hem arribat fent el camí que surt de l'aparcament que trobem a la Mare de Déu de la Pertusa. Un altre indret fantàstic. Aquí el riu Noguera Ribagorçana ja forma part del embassament de Canelles. L'ermita és romànica, i està força ben conservada. Està documentada el 1162 amb el nom de Petrapertusa. Està formada per una sola nau amb absis i coberta exterior de lloses, ubicada en forma canònica i envoltada de penya-segat. Un altre indret de postal. 



L'aparcament està a 2 kilòmetres de Corçà, un llogaret que pertany a Àger, a la comarca de la Noguera.
El camí que enllaça fins al congost és d'uns 10 kilòmetres que resegueixen les aigües del pantà, fent-se cada vedaga més estret.
A míg camí hi trobem el Mas de Carlets, una antiga casa de pagés que s'utilitza com a refugi. Tot i que està en procés de restauració és un bon lloc per reposar a l'ombra, i on els caps de setmana hi trobem servei de bar.
Nosaltres hi hem esmorzat, i de tornada hi hem reposat, ja que ens ha fet un dia explèndid, amb molta calor i hem suat la cansalada per tornar. Hem agotat les existències d'aigua i el camí s'ens ha fet una mica pesadet. I es que la calor era extrema.












I per arrodonir la sortida hem fet parada al monestir de les Avellanes, una antiga abadia del segle XII adaptada a les necessitats del segle XXI, on destaca el seu claustre. També val la pena visitar el poble d'Àger, però ho hem deixat per alguna altra sortida que segur que farem per aquesta zona.