dimarts, 12 de maig del 2020

Canaletes

Fantàstica excursió la que ens va muntar en Josep Mª Baró a Canaletes el passat dissabte 7 de març. Ens trobem al municipi de Cabrera d'Anoia a les Vall d'Anoia a cavall entre les comarques de l'Anoia i l'Alt Penedès. El terme comprèn el poble de Canaletes, cap de municipi, les urbanitzacions de Castell i de Can Ros, i diversos ravals i caseriu. La intenció és fer la ruta dels Salts d'Aigua a part de gaudir del paisatge d'aquesta zona on hi trobem vinyes. Anem deixant el nucli urbà direcció la obaga de Canaletes, seguint els cartells indicatius, per anar a buscar els gorgs.













De seguida trobem el primer, el Salt dels Capellans, una petita meravella. Al costat però hi ha una curiosa balma on hi ha la cova dels Capellans amb racons de gran bellesa. L'aigua ha anat forjant diverses formes de gran bellesa.
Deixem aquest primer espectacle i recuperem la pista i de nou el paisatge de vinyes i vistes a Montserrat. I boscos de pins amb l'aroma del romaní, el bruc o el ginebró entre d'altres.
I ens dirigim ara al Salt del Rector, que potser no és tant espectacular com el primer però deu ni do. I tornem enrere, encara ens queden tres salts més.
El següent, el del Cargol. Per baixar fins abaix hen d'ajudar-nos de cordes que ja trobem fermades a terra. Es baixa bé peró cal vigilar una mica de no relliscar.
Ens trobem amb el torrent homònim i tot seguit el salt del Cargol. L'aigua que hi baixa forma una petita bassa mentre cau per una mena de tirabuixó que li dòna el nom al salt.
I ara torna tocar a pujar de nou amb les cordes per recuperar el camí i dirigir-nos cap al salt dels Cucs on la calma és evident amb el soroll de l'aigua que cau de mica en mica.













I per acabar ens queda el salt de la Mala Dona. Per arribar al salt haurem de seguir un petit corriol i fer una baixada sense gaire dificultat. El nom d’aquest salt es deu, segons les males llengües, a una dona que va tirar el seu home per aquí. Tenim també una visió de la part superior que afegeix més espectacularitat. Deixem la part més obaga i seguim per la part més alta de l'excursió on trobem masies abandonades com el Maset de la Bleda o el Maset d'en Feixes i com no més vinyes que ens acompanyen fins a tornar al punt de sortida.


Una magnífica sortida on l'aigua és la protagonista.