dijous, 6 de desembre del 2012

Matagalls

Magnífica sortida al Matagalls aquest dissabte 1 de desembre. De fet ja hi havíem pujat quan feiem el Caminant per Osona però en Toni Vilaró no va dubar en trucar-nos per tornar-hi aprofitant la nevada que hi havia caigut uns dies abans. I ho va encertar de ple. Primer per la neu, que ens ha donat unes imatges espectaculars i segon el temps, ja que les vistes eren molt bones per tots els cantons.
La sortida l'hem fet des de Collformic (1.145m.) que és a 9 km de Seva passant per el Brull. Nosaltres però, hem fet una de les variants que hi ha, ja que la majoria de gent puja directe al cim. Es tracta d'agafar una pista cap a l'esquerra direcció a Sant Segimon. Hi ha uns 4 km que passen per un bosc, la riera de rentadors i la font de Sant Miquel dels Sants. Les vistes ens han anat acompanyant tota la excursió, sobretot el Pirineu que estava net de núvols. També Montserrat i tota la plana d'Osona. Un cop hem arribat al santari de Sant Segimon ens hem trobat que està en fase de restauració i no s'hi pot accedir. Es troba situat en una penya al costat del collet de les tres creus, pertanyent a Viladrau que  veiem als nostres peus. Es un conjunt d'edificis on destaca una església del 1775. Fins a la gerra civil havia oferit servei d'hostatgeria.












Un cop feta la visita hem reculat uns metres per agafar el camí que puja ja cap al Matagalls, ens esperen 400 metres de desnivell que son molt suaus de fer. Pel camí podem seguir gaudint de bones vistes i nosaltres hem aprofitat per esmorzar. El tram final puja força suau i de seguida es veu la creu. Nosaltres a més hem trepitjat força neu. Un cop al cim la recompensa és magnífica. Vistes per tots els cantons, fins i tot la platja de Barcelona amb els vaixells entrant a port. Al cim hi ha una creu dedicada a Mn. Cinto Verdaguer. El Matagalls forma part dels municipis del Brull i Viladrau a Osona i del Montseny al Vallès Oriental.
No cal dir que forma part del parc natural del Montseny on també hi destaquen els cims del Turó de l'Home i les Agudes que son una mica més alts (1705 m.)












I la baixada l'hem fet per la ruta més tradicional passant per els collets dels Llops i de l'Estanyol. També hi trobem una font, anomenada font Freda. I abans d'acabar passem per el pla de la Barraca on hi ha un forat, restes d'un pou de neu o de glaç. I amb una hora i mitja ja som al punt de sortida. En total uns 12 km i uns 700 metres de desnivell.




Un dels protagonistes d'avui ha set el fred, toi i així no ens ha espantat, ja que erem 10. Ara be, les previsions han fet que hi haguessin fins a tres termos de café, tot un rècord. I com sol ser habitual la pujada al Matagalls era molt concorreguda de gent, sobretot per el camí tradicional.