dilluns, 31 de desembre del 2012

Camí de la Costa de la Teia

Aquest dissabte 28 de desembre hem fet la darrera sortida d'aquest any 2012, i ho hem fet a casa, fent el camí de la costa de la Teia que enllaça Ripoll amb Alpens i que feien servir traginers i pagesos per anar a mercat a Ripoll. Però evidentment no l'hem fet tot. La sortida l'hem fet des del Remei de Baix a les restes de l'ermita que hi ha, i on la gent ho coneix més com l'aparcament de Can Villaura, a tocar de la cruïlla de la carretera de Les Llosses.
De seguida agafem el camí i passem per el Castellot, una casa de pagès que segons la tradició havia estat un antic castell i on també hi ha una llegenda que l'Antoni ens ha explicat.













El camí de la costa de la Teia comença a enfilar de seguida i a mitja pujada trobem una font. Amb una horeta arribem a Can Buelo, una antiga casa de pagès, ara en runes, on destaca un noguer. Aquest camí també ha estat marcat per la història, ja que durant la primera guerra carlina hi ha haver una topada on hi van haver vuit o nou morts, tots milicians nacionals de Ripoll.
Seguim pujant per l'Era del Fuster i el Coll de Carolina on trobem una cruïlla de camins. Nosaltres seguim per l'esquerra passant per la Portella on hem esmorzat. Aquest tram potser és el més maco amb trossos de camí empedrats. De seguida arribem a el Camps, una altra casa aquesta si, dedicada a la ramaderia i on gaudeixen d'inmensos prats per pasturar-hi. Ens trobem ja a Sovelles, una mica més enllà veiem l'esglèsia de Sant Sadurní, que ja hem visitat en altres excursions i no ens hi hem encantat gaire.













A partir d'aquest punt hem fet la segona part de l'excursió, deixant la ruta d'Alpens i reculant per agafar un camí cap a la casa de Vilarons. La intenció era anar fins a Bumarencs, que era una gran casa, i passant per el Turó de la Suca arribar fins a les Arenyes, a tocar la carretera de Les Llosses. Però la veritat és que ens hem perdut, de fet el nostre guia ja ens ha advertit que no les tenia totes en aquest segon tram de la sortida. Total que ens hem embolicat de mala manera, més d'una hora, fins que hem sortit a la casa de Baborers i per acabar la Franquesa. Un kilòmetre més o menys d'on voliem acabar.




En total hem fet uns 12 kilòmetres i un desnivell de 628 metres. I crec que tots hem acabat un xic farts i plens de rascades. Però be, no hi ha res millor que acabar l'any amb una bona Llagosterada !
Avui per casualitat, hem coincidit amb el Joaquim i la Concepció i ens han acompanyat bona part de la excursió ja que els anaven fins a Sovelles. Per sort seva s'han estalvialt la nostra tornada, tot i així els hi hem donat un puntet.
Tanquem aquest 2012 havent fet 26 sortides, més o menys la mitjana que fem els darrers anys, esperant que el proper any també sigui tot Caminant per Catalunya. Que tingueu un bon 2013 !