dimarts, 18 de juny del 2013

De l’Espona de Saderra a l’Hostal del Vilar

Amb un denominació així, podem pensar que varem anar a uns lloc amagat. Doncs, no. Varem sortir al costat de la C-17, a Orís, varem creuar el Ter i ens varem pujar cap a l’altiplà del Lluçanès, tot seguint espais poc concorreguts, però plens de referències a la ramaderia transhumant, al romànic, a grans famílies catalanes, a grans masies i a panorames tant interessants com el que es pot albirar des dels Munts.

La sorpresa fou constant: Sols sortir teníem al costat la gran casa pairal de l’Espona de Saderra, “un dels més rics d’aquesta terra”, com diu la dita.
A continuació passarem el riu Ter, especialment cabalós en aquests dies i ens arribarem fins l’hostal de Bajalou, tot admirant un amagat pont, on valdria la pena una petita neteja de la vegetació del lloc.
De pujada cap a la serra de Bescanó ens varem trobar amb la sorpresa d’un estol de voltors impressionant, que tenien la seva vista posada en l’abocador controlat d’Osona, instal·lat a Orís.
El següent punt d’atenció fou el veïnat de Gallifa amb la seva església de Sant Miquel i, a continuació, les restes del castell de Montorroell.












Pujarem als Munts, on ens varen gratificar amb una cervesa, i cap a l’Hostal del Vilar, lloc cada 28 de setembre d’una fira ramadera de gran tradició, que pel que ens explicaren gaudeix de bona salut.
Una excursió molt complerta per uns espais poc concorreguts però plens d’al·licients.


Sortida feta el passat dissabte  1 de juny de 2013.
Texte i fotos Antoni Llagostera.