dilluns, 8 d’octubre del 2018

Coma d'Orri, les Borregues i coma del Catllar

Aprofitant un bon dia de final d'agost (dimecres 29) en Llagotera ens va muntar una excursió dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser a la comarca del Ripollès. Sortint una mica dels recorreguts i cims habituals ens vàrem endinsar a la coma d'Orri i la del Catllar i també vàrem fer un cim poc conegut, el de les Borregues. La sortida es pot fer des del pla de la Molina, pujant per la carretera de Setcases a Vallter 2000. En un dels primers revolts tancats que hi ha veiem el camí i el senyal que indica la Coma d'Orri. Aquesta és una vall molt desconeguda i poc transitada, d'una gran tradició dins del món del romiatge a Núria ja que era el camí que utilitzaven els de Setcases i també pel món ramader transhumant de la vall de Camprodon. A mida que anem pujant passem un seguit de jaçes amb alguna que altra pastura. Per entendrens, estem pujant amb el Gra de Fajol a la dreta (si pujem per el coll de la Marrana des del refugi ens queda a l'esquerra)











Abans d'arribar al coll de la Coma d'Orri a 2400 metres, trobem dues penyes d'una estampa bastant característica conegudes com la Presumida i la Rabassuda que també tenen una llegenda.
Des del coll cal seguir cap a l'esquerra fins al cim de les Borregues de 2.692 metres. Son uns 2 kilòmetres que es poden fer amb una hora. Durant el trajecte i un cop al cim també conegut com el Pic de la Coma, tenim unes impressionants vistes. 











Estem entre els cinquanta cims més alts de la zona i un dels cent cims de Catalunya, pels que desitgin fer una nova fita en aquest projecte. És una muntanya que ocupa un ampli espai, però sense un cim altiu i cantellut. Però és j a magnífica talaia a tota l'alta muntanya de la vall de Camprodon i si el dia acompanya, amb una mirada fins a extrems que sembla impossible d'assolir.
La sorpresa de la excursió però, és la baixada per la coma del Catllar ja que té un desnivell considerable de 1500 metres. El paisatge és canviant i ple d'elements que parlen de la gran tradició ramadera d'aquesta zona de la muntanya ripollesa. Un recorregunt d'uns 9 kilòmetres ple de cabanes, i alguna que altra jaça pel bestiar. Cap al final del recorregut trobem les cabanyes del Catllar. És on a l’estiu hi vivien els pastors i vaquers del Catllar que guardaven el
bestiar, tant vaques com ovelles.










I acabem el recorregut a la casa del Catllar on encara hi ha una ermita i s'havia alçat un castell. Estem en terme municipal de Vilallonga de Ter, molt a prop de la carretera que puja cap a Setcases.
L'ermita de Santa Maria del Catllar o de Nostra Senyora del Catllar és una capella romànica d'una sola nau amb absis i volta de canó. Al cim de la façana hi ha una espadanya amb dos forats i una campana.


Una ruta doncs molt recomanable de fer en aquesta zona poc transitada del Ripollès.