dissabte, 24 de setembre del 2022

La Bisbal d'Empordà

LA BISBAL-SANT POL-VEÏNAT DE LES RABIOSES
Dimecres 13 juliol 2022 (Mª Clara Martínez)


Avui ens mourem pel Baix Empordà, entre els municipis de La Bisbal i Cruïlles. La Bisbal es la capital del Baix Empordà i el seu origen es mol antic. Als segles IX i X, diverses vil·les romanes s’escampaven pel territori i es van anar agrupant en petits nuclis que més tard formarien La Bisbal, Sant Pol i Fonteta. Al 881, aquests territoris ja eren propietat dels bisbes de Girona. A l’any 904 es va aixecar a La Bisbal una església i un palau, constituint-se en el nucli principal. A l’edat mitjana, La Bisbal estava emmurallada, amb carrers estrets i sinuosos i una plaça Major porticada. A partir d’aquí, la ciutat va anar prosperant i creixent fins arribar a ser designada com a capital de la comarca del Baix Empordà. Aparquem els cotxes molt a prop del Convent de Sant Sebastià o Convent de Sant Francesc. Fou un convent franciscà, fundat al 1850, al lloc on hi havia una ermita dedicada a Sant Sebastià. A finals del segle XX, l'edifici es va dedicar a l'Escola de Ceràmica. Des del 2003 també és un dels centres de la Fundació Acollida i Esperança.











Comencem a caminar per pistes forestals i posem rumb al nucli de Sant Pol. Passem pel davant de grans finques amb edificacions molt antigues que conserven les estructures típiques de les antigues masies catalanes. Els camps de cereals ja han sigut segats i ara són sembrats de grans bales de palla, i la calor comença a apretar de valent. Abans d’arribar al nucli de Sant Pol ens desviem una mica, per un sender, per anar a veure un pou de glaç. Aquests pous de glaç es van construir en una època en que el clima era molt més fred, i aquest gel s'utilitzava per conservar els aliments i en medecina. Tornem al camí principal i fem una visita al nucli de Sant Pol, format per poc més d’una desena de masos de pedra, edificats al voltant de la seva mil·lenària església romànica. Al costat de l’església hi ha una raconada amb uns bancs i una font, ideals per esmorzar una mica.


Seguim ruta, creuem la carretera de la Ganga, travessem la riera de Vilar i ens dirigim al veïnat de Les Rabioses. Es tracta d’un grup de masies disseminades que deuen el seu nom a l’època dels senyors feudals, de quan aquest tenien «dret de cuixa» sobre les dones dels seus dominis. Les noies d’aquest veïnat van esperar al seu senyor quan aquest anava a exercir el seu dret, el varen apedregar i el varen matar. Seguim caminant, ja en direcció de tornada a La Bisbal, amb molt bones vistes de Cruïlles, Sant Miquel de Cruïlles i Sant Sadurní de l’Heura.
En el Mas Massaller hi ha un ramat de cabres i una botiga de làctics i productes propis. Una mica més endavant tornem a creuar la riera del Vilar per una palanca i en pocs minuts ja som de tornada als cotxes. 


Una caminada molt fàcil i apta per a tothom. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. I el pont de les dobles
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1685093
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1955199
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8049445
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11126944
    O el camí de Girona a Palamós

    ResponElimina

Títol:
Escriu: