dijous, 26 de desembre de 2019

Collserola

Excursió a la Serra de Collserola el passat dissabte 9 de novembre amb la companyia d'en Josep Mª Baró. Ho vàrem fer des de Sant Cugat del Vallés amb la intenció de visitar algunes ermites i fonts que hi ha al Parc Natural de Collserola. Sortim de la plaça del Rotary Internacional de Sant Cugat on ja podem agafar el camí de Can Borrell. De seguida ens trobem amb el Pi d'en Xandri, un pi pinyoner monumental a tocar de Torre Negra. L'arbre té una alçada de 23 metres, un perímetre de 3,20 metres de tronc i un gruix de soca de 3,60 metres. La seva capçada té una amplada de 21 per 15 metres. Es diu d'en Xandri perquè es troba en terres que antany van ser propietat d'un pagès anomenat Xandri. És com un simbol per la ciutat ja que en aquests terrenys s'hi volia edificar i un moviment ciutadà ho va evitar.

 

Seguim camí a tocar de Can Borrell i ens desviem per veure l'ermita de Sant Adjutori.  És una costrucció romànica del segle X que ha sofert algunes reformes i ampliacions. Te la peculiaritat de ser una de les poques ermites romàniques circulars de Catalunya. Molt a prop hi podem veure un Forn Ibèric. És una construcció ben conservada que data del període baixrepublicà romà dels segles II i I aC, i va ser reformat integrament l'any 2003. És de tipologia romana i conserva la cambra de foc quadrada i restes de la cambra de cocció. El forn es destinava per coure-hi peces d'obra i teules. Recuperem el camí direcció la font del camp del Miracle i Sant Medir. És una ermita també d'orígen romànic, encara que degut a les transformacions sofertes no queda gairebé cap vestigi original. Destaca el campanar d'espedanya i la porta d'entrada amb arc de mig punt. Cada any el dia 3 de març s'hi celebra un aplec amb molta afluència i devoció.


Seguint la ruta començem a trobar les primeres fonts com la d'en Sert o la font Groga. Coincidint amb el GR-92 travessem la carretera de l'Arrabassada i ens trobem amb molt bones vistes de Barcelona i l'entorn. A més avui la visibilitat era molt bona. I més fonts direcció al viaducte de Can Ribas, la font de la Salamandra i la de Can Ribas. I es que a Collserola hi ha contabilitzades més de 300 fonts. Moltes d'elles son llocs ideals per passar una bona estona amb falimia, per fer un bon esmorzar o berenar o gaudir de la tranquilitat.I nosaltres tornem cap a Can Borrell on hi trobem un petit pantà. A l’època medieval, el mas es convertí en lloc obligat de parada per la seva situació en el camí de Sant Cugat a Barcelona. La masia actual fou construïda entre els segles XVII i XVIII. El pas d’excursionistes i gent va fer que es comencessin a servir esmorzars i begudes i, en vistes de l’èxit es convertí en la casa restaurant que és avui. Encara es manté l’activitat agrícola. I ja a tocar del Pi d'en Xandri veiem també la Torre Negra, una masia fortificada que data de l'any 1145. Fou creada com a fortalesa per defensar l'àmbit territorial del Monestir de Sant Cugat del Vallès i va ser reconstruïda entre els segles XIV i XV. Actualment és un mas privat.I ja ho veieu, una ruta ben fàcil i plena d'elements interessants que ens han fet passar una bona estona tot Caminant per Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: