dimarts, 30 de juliol de 2019

Santuari de Foix

TORRELLES DE FOIX - PÈLAGS I FONT DEL FOIX – GORGUES DEL FOIX – SANTUARI DE FOIX (Dissabte   Mª Clara Martínez)
Magnífica sortida a la comarca de l’Alt Penedès, en concret al terme municipal de Torrelles de Foix, per conèixer alguns dels seus magnífics racons i part de la seva història. Des de Torrelles de Foix prenem direcció al santuari de Foix, que està ben indicat a la sortida del poble, i deixem els cotxes en un aparcament molt a prop del santuari, que és tancat. Comencem allà mateix la caminada, en direcció a la zona dels pèlags del riu Foix. 


Baixem per un sender força costerut, que de seguida ens porta fins el fons de la vall del riu Foix, on comencem a trobar extenses vinyes i l’antiga masia de les Valls de Foix. Quan arribem al riu, seguim un camí a la dreta que ens porta als pèlags i a la font. Pèlag és sinònim de toll, més concretament, en el sentit de ‘gorg‘, un punt d’el en què el llit és més profund i l’aigua s’hi estanca. I en aquest tram del riu Foix en trobem uns quants que formen unes raconades fantàstiques, ideals per banyar-se quan faci calor.


 

Tornem a on ens havíem desviat i seguim per la pista forestal. Passem per davant les restes de la masia el Trull, envoltada de pins i alzines de gran mida, i pel costat d’una vinya on hi ha operaris esporgant els ceps per tal que els entri més sol, no es perdi l’energia en brots inútils i les màquines puguin veremar sense entrebancs. Passem per les restes del Molí de la Pineda, i ens endinsem per zona boscosa, per sender de terra argilosa, a trams costerut i empedrat, i que el fet que hagués plogut la nit anterior ens dificulta una mica el nostre caminar. Amb molt de compte anem avançant, passem per algunes rescloses, unes impressionant balmes, i arribem a les Gorges del Foix. 
Passades les ruïnes del Molinot sortim a un coll on hi ha un encreuament de camins. Agafem la pista de la dreta i continuem seguin el riu per l'engorjat, entre una espessa vegetació. Ens trobem en un lloc fantàstic. El riu transcorre encaixonat per altes parets de pedra, i envoltat de densa vegetació. El camí és força evident i sense massa dificultat, però hi ha algun tram on hem d’extremar les precaucions per no relliscar en les pedres molles i l’argila. Per sort, en els trams més complicats hi ha cordes que ens faciliten les coses. Anem seguint el sender, i ja de retorn en direcció al santuari, trobem a la nostra dreta un camí amb una fita i un rètol de fusta que ens indica «la Roca Foradada»


 

És un anar i venir, amb un bon desnivell, pel que si algú comença a estar cansat es pot quedar esperant a la resta i guardant les motxilles dels que hi pugen.
No hi ha grans vistes des de la Roca foradada, però sí uns forats a la roca que resulten força fotogènics. Retrobem el camí que seguíem i ja posem rumb directe al santuari, passant abans per Can Bosc de Baix, Cal Rossell de les Bassegues i la Font del Rector. Aquesta font era la que subministrava l’aigua a l’antic castell. Arribem a l’aparcament on tenim els cotxes, deixem les motxilles i ens disposem a fer una visita guiada al Santuari de Foix. Normalment aquest recinte és tancat, però podem sol·licitar una visita guiada o aprofitar alguns dels molts actes que s’hi celebren per fer-hi una visita. Val la pena.


 


 


Ens hi esperen membres de l’Associació Cívica del Santuari de Santa Maria de Foix que, molt atentament, ens explica la historia i molts detalls dels origen d’aquest lloc. El Santuari de la Mare de Déu de Foix es situa en un lloc enlairat i muntanyós, a 660 metres, on, originàriament, hi havia el castell de Foix, datat del segle XI, i d’on sorgí el poble de Torrelles de Foix. Hi ha referències de l'existència d'una capella en aquest lloc des de l'any 608, reedificada l'any 730.
S’hi venera des dels seus inicis la Mare de Déu de Foix patrona del Penedès. La seva talla del segle XIII va desaparèixer l’any 1936 i la imatge actual és una còpia. Acabada la visita al conjunt arquitectònic, anem a veure la Cova de la Verge, coneguda des de temps immemorial, i on, segons la tradició, s’hi va trobar la Verge. Abans de marxar, els amics de l’Associació Cívica del Santuari de Santa Maria de Foix ens van obsequiar amb un refrigeri amb cava de la propera bodega Parés Baltà. Tot un luxe.
Agraïm als amics de l’Associació Cívica del Santuari de Santa Maria de Foix la seva col·laboració i us animem a fer una visita a aquest important monument carregat de historia. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

1 comentari:

  1. Bon dia, sembla una sortida molt maca. Podrien donar-me el track de l'excursió?

    ResponElimina

Títol:
Escriu: