dimecres, 29 de maig de 2019

Foradada - Montsonís

Mª Clara Martínez (dissabte 23 març 2019)
Magnífica sortida al municipi de Foradada. Foradada és un municipi de la comarca de la Noguera que comprèn diferents entitats municipals, entre les quals hi trobem les de Montsonís, Marcovau, Rubió de Baix, Rubió de Dalt i Rubió del Mig. Al nucli de Foradada travessem els seus carrers amb direcció a la part alta i ens trobem un monument dedicat a Arnau Mir de Tost, el conqueridor cristià del Pallars. Al cim del turó hi ha l’ermita de Sant Urbà, i un esplèndid mirador, des del que tenim una magnífica panoràmica del nostre entorn, amb el poble als nostres peus.Comencem a caminar per una ample pista forestal, en suau ascens, i ens adonem que tot un seguit de petites marietes pintades en petites pedres ens van marcant el camí.
En arribar a uns grans dipòsits d’aigua, prenem un camí que surt per la dreta (també marcat amb marietes), que s’enfila per la muntanya fins arribar al cim del Munt de Montsonís. Allà s’hi troben una gran senyera, un vèrtex geodèsic, i unes espectaculars vistes.


Tornem als dipòsits i seguim caminant per la pista, fins trobar les restes d’unes trinxeres i uns nius de metralladora de la Guerra Civil. Al voltant de Foradada es conserven importants restes bèl·liques d'aquests enfrontaments, entre les quals cal destacar aquesta de la Serra del Munt i les del Serrat de Les Forques. Gracies a la seva accessibilitat, en l'actualitat es poden visitar. Som a una zona enlairada i assolellada, i fem una paradeta per esmorzar una mica i recuperar forces.Amb la panxa plena, iniciem un fort descens, fins un espectacular bunker, a tocar del Barranc del Salí, excavat dins una gran roca i des d’on es domina una gran part de territori. A l’altre banda del torrent del Salí trobem el despoblat de Rubió de Baix, situat damunt d’un turó, amb el riu Segre als seus peus.


D’aquest poble abandonat en destaquen les restes del castell, l’ermita de Sant Eudald del Castell, l’església de Sant Miquel, i el cementiri. Pujar fins el castell, on tan sols resta mig en peus una gran torra esventrada, no ens deixarà indiferents.
Seguim la nostra ruta, fins el nostre proper objectiu: el Santuari i l’església de Santa Maria de Salgar. Normalment, aquest santuari és tancat, i les claus s’han de demanar a la botiga de Montsonís. Però hem estat de sort i hi hem trobat un grup de gent molt amable que ens han permès fer-li una visita abans de tancar. I n’hem sortit encantats.

El Santuari i Església de Santa Maria de Salgar resta engorjat entre el Puig d’Antona (on es troven les restes del castell de Malagastre, un antic poblat ibèric i les pintures rupestres d’Antona), i la Serra de Salgar. El Segre travessa engorjat per un congost espectacular ple de coves i espectaculars balmes. En un inici era un santuari marià en el que es venerava una imatge romànica de la Mare de Déu, que es va perdre el 1936. Es considerava que aquesta imatge tenia poders miraculosos i sovint era treta en processó en cas de sequera. La capella amb la imatge de la Mare de Déu la trobem en una petita cova a la part més alta del santuari, on s’hi accedeix per un camí empedrat, amb baranes de fusta que s’enfila per la roca. L’últim tram és una escala de fusta. Una meravella. Vist el santuari, emprenem direcció a Montsonís, ara ja per bona pista asfaltada.
Montsonís és un poble del municipi de Foradada i més de la meitat de la població es troba disseminada. A la part alta del poble hi ha el Castell de Montsonís, construït l'any 1024 per ordre del Comte d'Urgell, Ermengol II. 


El castell està emplaçat al nord del nucli de Montsonís. Consisteix en un gran casal senyorial, bastit probablement entre els segles XV i XVI sobre restes de fortificacions dels segles XIII i XIV, de planta aproximadament quadrada i construït sobre el fort pendent cap al nord-est. A la banda occidental hi te adossada l'església barroca de Santa Maria del Castell, antiga església del castell i actual parròquia del poble. De la seva església parroquial de Santa Maria, que pertanyia a l’arxiprestat d’Àger, depèn el santuari de Salgar. Una visita guiada per l’interior del castell ens ofereix la possibilitat de conèixer molts detalls de la vida dels seus habitants.

I ja tan sols ens queda tornar a Foradada, per la carretera.
Esperem que us hagi agradat, i fins la propera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: