diumenge, 4 de desembre del 2016

Serra del Montmell

Dissabte 24 setembre 2016 (Mª Clara Martínez)
Una fantàstica ruta per descobrir els punts i els racons més emblemàtics de la Serra del Montmell, al Baix Penedés, Tarragona. Es un recorregut de 15'5 km amb un desnivell acumulat de 820 metres. De dificultat moderada, amb alguna petita grimpadeta, però que pot fer qualsevol persona acostumada a trescar per la muntanya.
El punt d'inici de la caminada es l'àrea recreativa de Montmell, a la que s'accedeix per una pista forestal que surt de Juncosa de Montmell.
De seguida trobem l'església nova de Sant Miquel, que va ser la tercera de les esglésies del Montmell. La primera va ser la capella del castell i la segona l'església romànica que es troba uns metres més amunt, sobre un sortint rocós. Deixem enrere l'església nova i ens dirigim a la romànica, per un costerut sender que de seguida ens enfila muntanya amunt. Val la pena de visitar-la. Les vistes son fantàstiques.











Una mica més amunt, en forta pujada i amb alguna petita grimpadeta,, hi trobem el castell, que està completament enrunat. Aquests punts son fantàstiques talaies des d'on gaudir de extraordinàries panoràmiques.
Seguim el rocallós sender i de seguida ens trobem una gran creu de ciment, des d'on tenim una bona perspectiva del castell. El sender que continua enfilant-se de valent, fins la Talaia del Montmell, el punt més alt d'aquesta serra i a l'hora sostre comarcal. Malgrat la seva modesta alçada, 864 metres, es un excel·lent mirador degut a que aquesta es una serra relativament aïllada i que destaca de la resta de relleus que l'envolten.











Ara toca el descens, fins a prop de la Vall de Sant Marc, on enfilem un costerut sender que ens porta a l'ermita del mateix nom, que es troba força deteriorada i en estat d'abandó. Per l'antic camí de la Torrosolla, tornem a tocar de l'església Nova de Sant Miquel. Transitem per sota de la Creu de pedra, del castell i de l'església romànica, per l'obaga de la serra i aquí hi trobem alguns boscos de pins i vinyes a punt de veremar.
Ara ens dirigim al Puig de les Forques, per un sender que s'enfila en forta pujada i acabant d'arribar al cim amb una altre senzilla grimpadeta, i des d'aquest cim anem carenant fins el cim del Puigroig.
Les vistes des d'aquests cims i des de la carena són esplèndides. Tenim Juncosa de Montmell als nostres peus, i una molt bona perspectiva de l'altre banda de la serra, amb l'església romànica i el castell en primer terme.
A partir d'aquí podríem seguir carenant i fent cims. Puig de Migdia, Roca de l'Àliga, Puigmoltó.... fins a arribar a l'extrem de la serra. Però nosaltres decidim baixar ja directes fins a Juncosa de Montmell i donar per finalitzada la sortida d'avui.



Us faig una recomanació per si feu aquesta ruta els mesos d'estiu o amb força calor: porteu aigua en abundància. Nosaltres no hem trobat cap fon en tot el recorregut. Tan sols al final, ja a tocar de Juncosa.
Una ruta amb unes vistes excepcionals, carregada d'història i amb racons de gran bellesa. Us convido a segur amb nosaltres i a gaudir de totes aquestes meravelles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: