dimarts, 25 d’octubre de 2016

Ermites de Montserrat

Mª Clara Martínez (3 setembre 2016)

Avui hem fet una caminada molt bonica recorrent la majoria de les ermites de Montserrat i alguns racons de gran bellesa i carregats d'història.
Sortim del poble de Monistrol i pugem a santuari amb el cremallera. Els vint minuts que dura el recorregut amb el cremallera ja son de per sí un regal per a la vista. En uns 5 km salvem un desnivell de quasi 550 metres i a mesura que anem pujant les vistes esdevenen espectaculars.
Arribem al santuari i iniciem el recorregut dirigint-nos a la Creu de Sant Miquel. En aquest punt hi trobem un excel·lent mirador des del que tenim una esplèndida panoràmica de tot el conjunt monàstic de Montserrat.
Deixem enrere el mirador i arribem a la ermita de Sant Miquel, molt ben arranjada, considerada per a molts historiadors com la primera de totes les ermites del Montserrat de l'antigor.Seguim avançant per la pista, en considerable pujada, fins al Pla de les Taràntules, on hi ha la estació superior del funicular de Sant Joan, que enllaça amb el monestir, i amb un mirador des del que tenim una bona perspectiva del monestir i de un bon grapat de curioses agulles com la Mòmia, l'Elefant, el Mico, la Panxa del Bisbe....
De la ermita de Sant Jaume tan sols en queden unes poques restes, uns murs, dues cisternes i un canal d'aigua excavat en la roca.
Un pel mes endavant, damunt d'un turonet, trobem l'ermita nova de Sant Joan. La ermita de Sant Joan antiga, es troba uns metres mes amunt, entaforada en una gran balma, junt amb la de la Sant Onofre, de la que està separada per uns pocs metres. D'aquestes antigues ermites, sobretot de la de
Sant Joan, en queden diversos murs, restes de paviment, cisternes, i es pot gaudir de espectaculars vistes.Per un tram d'escales en fort pendent, en el que hi trobem passamans de corda per ajudar-nos a superar el fort desnivell, arribem a la ermita de Santa Magdalena, de la que tan sols en queden unes poques restes, i a la Miranda de Santa Magdalena, un altre espectacular mirador de tota la meitat oriental del massís. Seguim avançant i trobem un tall estret entre roques, entre la Gorra Marinera i la Magdalena Inferior, que hem de superar per uns esglaons tallats a la pedra. Aquesta es la Escala de Jacob.
Passada l'escala, als peus de la Magdelena Inferior, fem una parada per recuperar forces amb un bon esmorzar. I de passada fem amistat amb un parell d'escaladors que ens expliquen una mica el gran valor que té la Muntanya de Montserrat per a la pràctica d'aquest esport.
Seguint el sender, arribem a la ermita de sant Jeroni, i ja arribats a aquest punt, no podem deixar de continuar una mica més i pujar fins el cim i el mirador de Sant Jeroni. Aquest es el cim mes alt de la serra de Montserrat, amb 1236 metres, i es punt de confluència del municipis del Bruc a l'Anoia, Marganell del Bages, i Collbató del Baix Llobregat.
Desfem un tram del camí que ens ha portat fins a Sant Jeroni fins a trobar un altre sender pel que passem per les restes de la ermita de Sant Salvador. Espectaculars les vistes des d'alguns dels trams d'aquest sender.
De Sant Salvador i en forta baixada, ens hem dirigit a la ermita de Sant Benet, que te un refugi adossat i en el que hem pogut gaudir de unes cerveses i un petit descans. Passats uns minuts i amb les forces recuperades, continuem el descens en direcció al monestir, per la Miranda dels Ermitans, amb una altre excel·lent vista del monestir, els pas dels Francesos i les Escales dels Pobres, per les que baixem directes al santuari.


Una bona visita a aquest magnífic complex, el descens a Monistrol amb el cremallera, i aquí es dona per finalitzada la sortida d'avui.
Recomanem que per fer aquesta ruta es porti bon calçat i una bona quantitat d'aigua, sobretot si es fa durant els mesos d'estiu. I també es molt necessari un bon mapa o el GPS, donat la gran quantitat de camins i senders que solquen tota la muntanya i que podrien fer desviar-nos del camí que hem de seguir. Pel demés, una ruta molt recomanable.

1 comentari:

  1. Uf!
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1738124

    Les fotos amb aixó del goodle fotos no ha passat les que hi havien a Picassa

    ResponElimina

Títol:
Escriu: