diumenge, 15 de març del 2015

Molí de Brotons

El passat dimarts 10 de març vàrem fer una sortita amb en Toni Vilaró per gaudir del paratge natural del Molí de Brotons. Situat al moianès, al terme de Castellcir, es troba en plena riera de Marfà aprofitant una bauma a ran de llera del salt de la Tosca.










És un molí semitroglodític i estigué habitat i en funcionament almenys des de l'any 1608. L'any 1863 hi va haver una crescuda de la riera i hi moriren les vuit persones de la família del moliner. Des d'aleshores no ha tornat a funcionar.
Per accedir-hi cal esperar un dia en que baixi el nivell de l'aigua, llavors es poden veure les restes del molí.
Molt a prop d'aquest punt, en plena vall de Marfà hem visitat la capella de la Mare de Déu de la Tosca i les restes del molí de Marfà.
Per accedir en aquests paratges hi ha vàries opcions, nosaltres ho hem fet des de Moià seguint el GR 3. Potser és una mica més llarg però així també hem gaudit d'altres trams on hi ha les gorgues i altres elements com una antiga cabana de vinya. Llàstima que l'aigua no baixa gaire neta.
I aprofitant la sortida i arribada hem gaudit de la població de Moià, que tot i que pertany al Bages, exerceix de capital de la subcomarca del Moianès, que precissament aquest dies decideix si vol ser comarca. Hem gaudit de la seva esglèsia dedicada a Santa Maria.











De l'época romànica, ja no en queda res. L'actual és bastida entre el renaixement i el barroc i és força gran, de tres naus amb creuer i coronat per una gran cúpula i un esvelt campanar. Destaca la façana principal i lateral per el seu valor artístic amb elements extraordinaris del barroc salomónic en pedra.




1 comentari:

  1. Aii!
    S us plauuu
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5422918

    Uff!

    ResponElimina

Títol:
Escriu: