diumenge, 15 de juny de 2014

Congost de Mont-rebei

El passat dissabte 7 de juny vàrem tenir el privilegi de fer una magnífica excursió al congost de Mont-rebei. En aquest punt el riu Noguera Ribagorçana travessa la serra del Montsec, al límit entre la Franja i Catalunya a les comarques de la Noguera i Pallars Jussà. És un indret d'indubtable valor ecològic per la fauna salvatge que alberga i per la bellesa del seu paisatge agrest. El pas pel congost es fa íntegrament per un camí excavat a la roca, i en algún punt per petits túnels. Tot i que no és aconsellable per les persones que tenen vertigen es pot fer molt be, i en tot moment hi ha un cable que acompanya la ruta i dóna seguretat. 
Nosaltres hi hem arribat fent el camí que surt de l'aparcament que trobem a la Mare de Déu de la Pertusa. Un altre indret fantàstic. Aquí el riu Noguera Ribagorçana ja forma part del embassament de Canelles. L'ermita és romànica, i està força ben conservada. Està documentada el 1162 amb el nom de Petrapertusa. Està formada per una sola nau amb absis i coberta exterior de lloses, ubicada en forma canònica i envoltada de penya-segat. Un altre indret de postal. L'aparcament està a 2 kilòmetres de Corçà, un llogaret que pertany a Àger, a la comarca de la Noguera.
El camí que enllaça fins al congost és d'uns 10 kilòmetres que resegueixen les aigües del pantà, fent-se cada vedaga més estret.
A míg camí hi trobem el Mas de Carlets, una antiga casa de pagés que s'utilitza com a refugi. Tot i que està en procés de restauració és un bon lloc per reposar a l'ombra, i on els caps de setmana hi trobem servei de bar.
Nosaltres hi hem esmorzat, i de tornada hi hem reposat, ja que ens ha fet un dia explèndid, amb molta calor i hem suat la cansalada per tornar. Hem agotat les existències d'aigua i el camí s'ens ha fet una mica pesadet. I es que la calor era extrema.
I per arrodonir la sortida hem fet parada al monestir de les Avellanes, una antiga abadia del segle XII adaptada a les necessitats del segle XXI, on destaca el seu claustre. També val la pena visitar el poble d'Àger, però ho hem deixat per alguna altra sortida que segur que farem per aquesta zona.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: