dijous, 15 d’octubre de 2020

Espinavell - la Presta

Antoni Llagostera - 31 juliol 2020
Excursió des de Espinavell (Molló) a la Presta (Prats de Molló)
Sortida transfonterera entre la comarca del Ripollès i el Vallespir passant per coll Pregon. Ens situem al nord de la comarca del Ripollès, al municipi de Molló i al nucli d'Espinavell. Un petit llogaret fantàstic situat a 1.225 metres on hi trobem un petit agrupament de cases que envolten l'església de la Mare de Déu de les Neus. Els seus carrers empedrats i drets son molt peculiars. Segurament és molt conegut per la Tria de Mulats d'Espinavell que es celebra el 13 d'octubre (aquest any 2020 ja s'ha suspès per la Covid-19).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sortim del poble tot enfilant pel costat del Serrat de Sant Joan. Hem de fer una pujada de 285 metres en menys de dos kilòmetres de distància visual. A mida que anem pujant ja comencem a veure bones vistes, com el Costabona. De seguida arribem a coll Pregon (1.535 m alt). És un dels més important passos transpirinencs amb el coll d’Ares i coll de Malrem de la zona. Coll Pregon és un important pas entre les valls, ja que comunica Espinavell amb la Presta. És un balcó perfecte per albirar la part més oriental de tot el Pirineu. Des de les muntanyes de Vallter, passant pel Costabona, les Esquerdes de Rojà i fins arribar a la cara sud del Massís del Canigó. Estem ja en un punt fronterer on hi trobem la fita 515. Estem en una zona molt important en diferents aspectes: transhumància, pas de maquis ...  El fet recent més destacable succeït al coll Pregon és que fou el lloc de pas, molt atzarós, de les restes de la 60 divisió del XVIII Cos d’Exèrcit republicà, durant la retirada de Catalunya de 1939.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abans de baixar cap a la Presta girem a la dreta tot carenejant ja que volem fer un petit cim que tenim a tocar. Ens referim al Puig de la Clapa (1.654 m alt), el punt
més alt de la nostra excursió i per tant un bon mirador, i un bon lloc per recuperar forçes amb un bon esmorzar.
Tot seguit cal tornar de nou a coll Pregon per trencar a la dreta i començar la baixada fins a la Presta. Un camí sorprenent i molt agradable amb canvis de vegetació i boscos magnífics. Al final del camí de baixada de coll Pregon pel costat de Prats de Molló i la Presta hi ha el veïnat de la Farga. El topònim ja ens diu molt. Estem davant la ubicació d’una antiga farga catalana, que emprava mineral i boscos de la zona. I per tancar l'excursió cal seguir un tram de carretera fins a la Presta, un veïnat de Prats de Molló. Hi trobem l'església de Sant Isidre i els Banys de la Presta.
Hi ha un conjunt d’establiment hotelers i balnearis situat a l’abric del vessant sud de Costabonne (2.465 m alt) i del Canigó (2.784 m alt), en un lloc preservat de qualsevol contaminació, amb una llarga tradició i experiència balneària, amb una contractada qualitat de les seves aigües que son conegudes des de 1302, quan hi ha el primer document. Set segles d’experiència. Les aigües de la Presta estan recomanades per infeccions urinàries i reumatologia.
  
 
 
 
 
 
I punt i final a un recorregut molt agradable d'uns 10 kilòmetres. Cal preveure un cotxe per tornar cap a Espinavell. És recomenable fer una aturada a Prats de Molló.2 comentaris:

 1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Ep!.La Presta
  Més llarga encara
  https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1838446
  I amunt!

  https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7058237

  ResponElimina

Títol:
Escriu: