divendres, 3 de gener de 2020

Puigsacalm pels Ganxos

EL PUIGSACALM DES DE JOANETES, PELS GANXOS
Dissabte 30 novembre 2019 (Mª Clara Martínez)
Avui hem fet una d’aquelles sortides que ens deixen un record molt especial. A part de pujar al Puigsacalm, 100 cims i muntanya mítica de la Garrotxa, ho hem fet des de Joanetes, pujant per la Canal Fosca i els ganxos Nous, i baixant pel Camí dels Burros i els ganxos Vells. El poble de Joanetes s’enfila en un entorn muntanyós i enfaixat de gran bellesa. Com a taló de fons, el massís escarpat i feréstec del Puigsacalm, dota a aquest nucli de gran personalitat.
Ens trobem tots davant la magnífica església parroquial de Joanetes, consagrada a Sant Romà, i que ja es troba documentada al segle XII. Va ser possessió del Monestir de Sant Joan de les Abadesses abans de l'any 1150. De l'església original es conserven la façana, els arcs torals i la pica baptismal, que van poder sobreviure els terratrèmols del segle XV.


 
Deixem l’església i seguim la carretera uns metres, cap a l’esquerra, fins trobar un pal indicador a la dreta i l’inici d’una pista forestal. Seguim la pista, en moderat ascens i força emboscats, fins arribar al Puig del Soi, a tocar de les
escarpades i verticals parets del massís del Puigsacalm. Sortim del bosc a zona oberta i fem la darrera aproximació a la canal que ens ha de pujar a la part més alta. El camí es fa més costerut i un fort vent comença a bufar amb força. Arribem a l’entrada de la Canal Fosca o Ganxos Nous. Tot consisteix en anar pujant entaforats en una estreta canal molt costeruda, amb l’ajud de trams equipats amb grapes, passeres, cadenes i passamans que fan que tot plegat sigui força divertit.
 

ALERTA!! Cal estar en forma i tenir experiència en aquest tipus de grimpades, i sobretot, no fer-ho amb pluja o terreny moll. Una relliscada i.... ens han de recollir amb pinces... Uns pocs metres abans d’arribar a dalt, a la nostra dreta hi tenim un espectacular mirador de la Vall d’en Bas amb una campaneta metàl·lica que no dubtem en fer sonar. I ja a dalt de tot ens dirigim a l’ermita de Santa Magdalena del Mont, que té adossat el refugi Emili Triadú, antiga masoveria. El refugi és obert i podem esmorzar aixoplugats del fort vent que bufa despietadament.Amb les piles carregades, per pistes i senders que travessen impressionants fagedes, enfilem direcció el Puig dels Llops. El sender passa per una espectacular fageda, amb trams força empedrats en que cal anar amb compte. El terra es cobert per una catifa de fulles rogenques que fan ressaltar els troncs blancs quasi nus dels faigs. Arribem al Puig dels Llops i ens arribem fins el cim, on hi ha una estelada. Les vistes des d’aquest promontori són espectaculars. I ja tenim a tocar el Puigsacalm, amb 1515 metres d’altitud, i des del que tenim les millors vistes del recorregut d’avui. Bassegoda, Comanegra, Canigó, Cadí, Pedraforca, Ensija, Cabrera i Pla d’Ayats, Serra de Llancers... I tota la Vall d’en Bas als nostres peus... Impressionant! Però el fort vent ens fa baixar ràpidament d’allà dalt. Sembla que s’ens hagi d’emportar volant... Per tornar reculem fins el coll de Joanetes i fem el descens per la canal dels Ganxos Vells. Al fer-los de baixada i de cara avall, sembla que la cosa ha de ser molt complicada, però tot consisteix en baixar d’esquena, agafats als passamans i cadenes, i procurant assegurar els peus a les grapes o esquerdes de la roca. 

 

Un cop acabada la canal planegem una estona pel Camí dels Ganxos, fins arribar al punt per on havíem pujat al matí. Baixem el costerut caminet fins el Puig del Soi i ara, en lloc de la pista, seguim un sender que baixa recta fent petites marrades, en fort pendent, fins a trobar la pista per on hem començat a caminar aquest matí.
En pocs metres som a la carretera i als cotxes. Una ruta exigent, per la que es necessita experiència en aquesta mena de passos i bona forma física. No apta per a mainada ni gossos. I si porteu algun gos una mica gros, penseu a portar un arnès per ell i una corda. En algun tram l’haureu de pujar (o baixar) a pes. Aconsello no portar gossos grans. Esperem que us hagi agradat tant com a nosaltres i us esperem a la propera.

1 comentari:

 1. Strange "water hack" burns 2lbs overnight

  Well over 160000 women and men are hacking their diet with a easy and SECRET "liquids hack" to lose 2 lbs each night as they sleep.

  It is scientific and works all the time.

  This is how to do it yourself:

  1) Go grab a drinking glass and fill it with water half the way

  2) Proceed to learn this awesome hack

  and you'll become 2 lbs skinnier in the morning!

  ResponElimina

Títol:
Escriu: